Sjedinjene Američke Države protiv Bili Holidej: Snimljen film o ikoni džeza

15.01.2021

15:21 >> 16:15

0

Prema rečima autora, ostvarenje nepogrešivo predstavlja komplikovani, nezadrživi život legendarne pevačice”

Sjedinjene Američke Države protiv Bili Holidej: Snimljen film o ikoni džeza
Copyright Bili Holidej / Profimedia

Film “Sjedinjene Američke Države protiv Bili Holidej” o legendarnoj džez pevačici stiže 26. februara na platformu “Hulu”, a pre nekoliko dana izašao je i zvanični trejler.

Ostvarenje je režirao Li Danijels, a u glavnoj ulozi je glumica Andrea Dej. Prema rečima autora film “nepogrešivo predstavlja komplikovani, nezadrživi život ikone”, prenosi Headliner.

Ostvarenje je rađeno prema scenariju Suzan-Lori Parks, a glume i Trevante Rouds, Nataša Lajone, Garet Hedlund, Mis Lorens i drugi.

Li Danijels je ovim povodom napisao:

– Bez obzira jeste li novi u priči o nasleđu Bili Holidej ili znate svaku notu koju je ikad pevala, nadam se da će naše slavlje ove složene žene opravdati veliku muzičku legendu i aktivistkinju za građanska prava čija umetnost odjekuje i danas, kao i pre 80 godina.

Kako pišu strani mediji, film je posvećen istrazi koju je FBI vodio protiv pevačice zbog političkih poruka u njenim pesmama.

Profimedia

Eleanora Fejgen (1915 – 1959), poznatija pod svojim umetničkim imenom Bili Holidej, bila je američka džez pevačica i tekstopisac, poznata i pod nadimkom „Lejdi Dej”.

Smatra se jednom od najuticajnijih pevačica ne samo džez, već i pop muzike. Posebno je prepoznatljiva po ličnom i intimnom načinu interpretiranja pesama. Iako je napisala nevelik broj numera, nekoliko je upravo podiglo džez standard na viši nivo kao što su “God Bless the Child”, “Don’t Explain”, “Fine and Mellow,” i “Lady Sings the Blues”.

Pročitajte još

Danas ove pesme predstavljaju istinske džez klasike. Uz njih, Bili je snimala i obrade poznatih džez pesama, a neretko je i u takvim numerama uspevala da da lični pečat koji ih je danas učinio najprepoznatljivijim upravo u njenom izvođenju. U takve se ubrajaju “Easy Living” i “Strange Fruit”.

Njen težak život, obeležen diskriminacijom, zavisnošću od droga i alkohola i burne ljubavne afere smatraju se nekom vrstom preteče rokenrol načina života. Snimila je film “New Orleans” i napisala autobiografiju „Dama peva bluz“.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike