„Rosi fest“: Dani muzike, opere, pozorišta i poezije

21.01.2021

15:30 >> 14:23

0

Autor: Dejan Ćirić

Četvrto izdanje međunarodnog festivala klasične muzike održaće se od 24. januara do 2. februara u Beogradu, u skladu sa preporukama Vlade Republike Srbije

„Rosi fest“: Dani muzike, opere, pozorišta i poezije
Copyright Pixabay

Budući da je jedan od najvažnijih ciljeva „Rosi festa“ skretanje pažnje šire javnosti na značaj muzike u obrazovanju mladih i razvijanju njihovih kreativnih potencijala, festival će biti otvoren predstavom za decu „Bastijen i Bastijena“ na sceni „Raša Plaović“ Narodnog pozorišta.

Promo/Rosi fest

U okviru edukativnog programa „Rosi festa“, čuvena operska diva Olga Makarina, u saradnji sa korepetitorom beogradske opere Srđanom Jarakovićem, održaće onlajn dvodnevni majstorski kurs za mlade solo pevače koji će se odvijati u prostorijama „Rosi festa“ na Kolarčevom narodnom univerzitetu, dok će svi zainteresovani predavanje muzikologa dr Ane Stefanović moći da prate preko Jutjub kanala festivala, 26. januara.

Promo/Rosi fest

Sedam finalista Rosijevog konkursa za mlade kompozitore „Portreti i sećanja“ publici će se predstaviti 27, 28. i 29. januara, takođe putem festivalskog Jutjub kanala. Na konkursu je učestvovao veliki broj muzičara iz više od šesnaest zemalja sveta, a jednoglasnom odlukom komisije, u sastavu dr Zoran Erić, dr Ana Stefanović, mr Branka Cvejić Mezei, mr Ladislav Mezei i dirigent Stefan Zekić, specijalne nagrade su dodeljene Lazaru Đorđeviću (Srbija), za kompoziciju „21. oktobar“, i Brahu Bdil (Izrael), za kompoziciju „My father’s death“.

Promo/Rosi fest

Tema konkursa za kompozitore, „Portreti i sećanja“, odnosi se na sećanje na stradanja za vreme Drugog svetskog rata, a mladi stvaraoci imaju priliku da daju svoj doprinos svetskoj kulturnoj baštini u cilju očuvanja sećanja na žrtve Holokausta. Konkurs u prvi plan ističe sećanje na žrtve, ali i zajedničku antifašističku prošlost dvaju prijateljskih naroda, i u skladu sa tim ovogodišnja tema je bila poezija srpske pesnikinje Desanke Maksimović i izraelske pesnikinje Driti Ronen.

Pročitajte još

Na završnoj večeri festivala biće izvedena opera „Karmen, jedna tragedija“ na Velikoj sceni Narodnog pozorišta, u režiji Ane Grigorović i pod dirigentskom upravom Stefana Zekića, direktora festivala. Produkcija „Rosi festa“ stavlja u fokus socijalno pitanje života Roma i migranata koji se usled migrantske krize suočavaju sa različitim oblicima diskriminacije. Sloboda o kojoj peva Karmen, prva operska romska heroina, ista je sloboda koju traže ugrožene socijalne grupe – pravo kretanja, rada i naposletku pravo slobodne ljubavi.

Promo/Rosi fest

Ulaznice se mogu kupiti na blagajni Narodnog pozorišta, a broj karata je ograničen u skladu sa merama za suzbijanje epidemije koronavirusa.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike