Onlajn koncerti u Italiji kao podrška otvaranju pozorišta: Misija muzike i kulture

21.03.2021

13:10

0

Autor: Dejan Ćirić

Izvor: Tanjug

Od početka pandemije italijanski teatri su zatvoreni, što je celu profesiju dovelo u veoma težak položaj

Profimedia

Prvog dana proleća, čuveni italijanski dirigent Rikardo Muti počeo je seriju koncerata u različitim gradovima, koji će biti prenošeni onlajn, između ostalog i putem platforme agencije Ansa.

Prvi koncert se održava u Bergamu, gradu koji je ovih dana ponovo u centru pažnje italijanske javnosti, na godišnjicu početka pandemije kovida-19 u Italiji, kada je Bergamo bio epicentar zaraze i imao je najviše žrtava korona virusa u prvom talasu pandemije.

Dirigent Rikardo Muti je izjavio da je su koncerti, u salama bez publike, zamišljena kao misija kulture i muzike koja će, makar virtuelno, doprineti otvaranu pozorišta. Od početka pandemije italijanski teatri su zatvoreni, što je celu profesiju dovelo u veoma težak položaj.

Profimedia

Ministar za kulturu Dario Farnčeskini je najavio da bi italijanska pozorišta mogla da otvore svoja vrata za gledaoce 27. marta, na dan koji se u celom svetu od 1962. godine obeležava  kao “Dan teatra”.

Pročitajte još

To je prvi put, nakon godinu dana od kada su pozorišta, koncertne dvorane i bioskopi zatvoreni, da se spominje konkretno jedan datum mogućeg otvaranja. Ali, još nema potvrde da će se to i dogoditi. Čeka se procena vladinog naučnog-tehničkog komiteta o epidemiološkoj opravdanosti otvaranja pozorišta za publiku.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Povezane vesti