Kako su lale spasile život Odri Hepbern: Jedna od najlepših glumica svih vremena danas bi slavila rođendan

04.05.2021

18:16 >> 18:23

0

Čuvenu tananu liniju slavne umetnice nažalost nije oblikovao samo balet, već i rat

Kako su lale spasile život Odri Hepbern: Jedna od najlepših glumica svih vremena danas bi slavila rođendan
Copyright Profimedia

Odri Hepbern rođena je na današnji dan 1929. godine u Briselu, kao jedino dete holandske baronice Ele, i Džozefa, direktora banke u glavnom gradu Belgije, poreklom Irca. Budući da je, po majčinoj liniji, bila u direktnom srodstvu s holandskom kraljevskom porodicom, slavna glumica je u ranom detinjstvu živela poput male princeze, okružena pažnjom, dadiljama i poslugom. A onda je došao rat…

Otac je napustio porodicu, kasnije su saznali da je bio simpatizer nacista, a Odri je ostala sama sa majkom. Svu imovinu konfiskovala im je fašistička vlast zbog sumnje da u sebi imaju i jevrejske krvi. No, krhka devojčica zaljubljena u balet nije se dala zaplašiti – skupljala je dobrotvorne priloge za pokret otpora i u baletankama prenosila tajne poruke. Neko vreme volontirala je u bolnici lečeći ranjene vojnike, među kojima i budućeg producenta u čijem će filmu kasnije zaigrati.

Profimedia

Krajem rata kada su, povlačeći se pred saveznicima, Nemci kupili ljude sa ulica i odvodili ih u logore, u jednoj raciji, na udaru Gestapoa našla se i Odri. Samo zahvaljujući ludoj hrabrosti uspela je da se iskrade iz grupe nesrećnika, zbog čega je bila prinuđena da se narednih meseci sa majkom skriva u podrumu punom miševa.

Kasnije je pričala kako je, ne bi li pobedila glad, iz zemlje iskopavala lukovice lala, jela ih i pokušavala da od trave napravi hleb. Organizam se nikada nije oporavio od loše ishrane i gladovanja, a imala je i problema sa disanjem. Čuvenu tananu liniju slavne glumice nažalost nije oblikovao samo balet, već i rat. Lale su joj spasile život. Gajila ih je kasnije u vrtu svog doma u Švajcarskoj, a u njenu čast, jedna vrsta belih lala dobila je ime Odri Hepbern.

Profimedia

Oči pune života i sofisticirana elegancija zauvek su ostali njeno drugo ime. Iako su njeno detinjstvo obeležili mučni događaji, osmeh sa lica nikad nije nestajao.

– Ne želim da bilo ko misli da sam tužna, jer ne podnosim sažaljenje. Želim da me vole zbog pozitivne energije koju prenosim.

Bila je, i ostala, mnogo više od jedne od najvećih glumica svih vremena.

Pročitajte još

Poslednje godine života posvetila je humanitarnom radu. Nakon jedne posete Somaliji svratila je u Kaliforniju, kod starijeg sina Šona kog je dobila u braku sa kolegom Melom Fererom. Zbog iznenadnih bolova u stomaku otišla je u bolnicu sa uverenjem da je u Africi pokupila neku infekciju. No, pregledi su otkrili rak, a prognoze su bile loše. Nakon operacije doktori su joj davali još tri meseca života. Nije imala ni toliko vremena… Odri Hepbern umrla je u snu, 20 januara 1993. godine. Tog dana na svim Tifanijevim buticima osvanuli su njeni posteri sa stihom iz muzičke teme nezaboravnog “Doručka kod Tifanija”, koji je pevala uz gitaru na prozoru: “Audrey, our Huckleberry friend”. Pamte se i reči koje je tada izgovorila Elizabet Tejlor: “Sada Bog na nebu pored sebe ima najlepšeg anđela”, piše Hello magazin.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike