Preminuo glumac Mirko Babić

12.11.2020

09:07 >> 11:10

0

Ostaće upamćen po ulozi u domaćoj seriji Selo gori, a baba se češlja, u kojoj je igrao Dragojla

Preminuo glumac Mirko Babić
Copyright Printscreen/Youtube

Srpski glumac Mirko Babić umro je u 72. godini. Ostaće upamćen po ulozi u domaćoj seriji „Selo gori, a baba se češlja“, u kojoj je igrao Dragojla.

Pored te uloge, Babić je od početke svoje karijere imao zapažene uloge u brojnim televizijskim serijama i filmovima poput „Stići pre svitanja“, „Vruć vetar“ ( uloga sudskog izvršitelja ), „Dr“ iz 1984. godine, „Kraj dinastije Obrenović“, „Moj rođak sa sela“, „Ravna gora“ i mnoge druge.

Diplomirao je 1973. godine na Akademiji za pozorište, film i televiziju u Beogradu u klasi profesora Milenka Maričića.

Više od četrdeset godina, Babić je bio član ansambla Knjaževsko-srpskog teatra, u dva navrata bio je i upravnik, gostovao je u mnogim pozorištima širom Srbije, dobitnik je dvadesetak republičkih i međunarodnih glumačkih priznanja, ostvario je više od sto uloga u teatru, na filmu i televiziji.

Raspon njegovog glumačkog dara obuhvata sve žanrovske izraze – od tragičkog („Kralj Lir“), preko komedija („Laža i paralaža“, „Dr“, „Klaustrofobična komedija“), do izuzetnih psiholoških studija („Dvanaest gnevnih ljudi“, „Noć u kafani Titanik“, „Golubnjača“)… Poseban kuriozitet njegove karijere svakako je trideset godina sa više od 1.000 izvođenja monodrame „Kad su cvetale tikve“ Dragoslava Mihailovića, za koju je nagrađen dvostrukom Zlatnom kolajnom na Festivalu monodrame i pantomime u Zemunu (nagrada i žirija i publike).

Za izuzetan doprinos razvoju pozorišne umetnosti Srbije, 2009. godine dodeljena mu je Statueta „Joakim Vujić“, nagrada koju Knjaževsko-srpski teatar dodeljuje svake godine, na Sretenje, 15. februara.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike