„Pozorišno proleće“ u oktobru: Popularne predstave na jesenjem festivalu

24.06.2021

14:10 >> 14:40

0

Autor: Dejan Ćirić

Lajt motiv selekcije nalazi se u pitanju Da l je ljubav uvek od vernosti jača?, koje je postavio selektor i dodao da pred tom replikom glumac ne može a da ne

„Pozorišno proleće“ u oktobru: Popularne predstave na jesenjem festivalu
Copyright Nenad Jezdić i Sloboda Mićalović, predstava "Pučina", Promo/Nebojša Babić

Festival “Pozorišno proleće” biće održano u Šabačkom pozorištu 6. put, od 4. do 11. oktobra, a u selekciji se nalazi osam predstava iz cele Srbije, saopštila je direkcija manifestacije.

Selektor festivala, glumac i bivši upravnik Šabačkog pozorišta Zoran Karajić pogledao je 35 predstava iz 14 pozorišta u Srbiji, između dva izdanja tog festivala.

Profimedia

U selekciji se nalazi dramatizacija romana “Ana Karenjina” Lava Tolstoja, u režiji Dejana Projkovskog (Novosadsko pozorište), “Dabogda te majka rodila” prema romanu Vedrane Rudan, u adaptaciji i režiji Tatjane Mandić Rigonat, produkcije Ateljea 212, gde je Feđa Stojanović ostvario svoju poslednju ulogu.

Narodno pozorište “Toša Jovanović” iz Zrenjanina će se predstaviti sa poznatim komadom “Naš grad” Torntona Vajldera, u režiji Mie Knežević.

Svetlana Bojković, Predstava “Dabogda te majka rodila”
Promo/Boško Đorđević

Domaćin festivala Šabačko pozorište u koprodukciji sa Kraljevačkim pozorištem predstaviće novu verziju zapažene i nagrađivane drame “Trpele” Bobana Skerlića i Milene Depolo (dugo se igra na sceni BDP-a), u rediteljskom čitanju Aleksandre Kovačević.

Građanska drama “PučinaBranislava Nušića, reditelja Egona Savina, iz Jugoslovenskog dramskog pozorišta, biće prezentovana šabačkoj publici, kao i Beogradsko dramsko pozorište sa delom “Ružni prljavi zli” prema istoimenom filmu Etora Skole, u rediteljskoj postavci Lenke Udovički.

Sloboda Mićalović i Nenad Jezdić, predstava “Pučina” Promo/Nebojša Babić

Tokom pandemije Kokan Mladenović je režirao i čuveni Šekspirov komad “Bura” (Srpsko narodno pozorište, Novi Sad), koji se nalazi u programu selekcije, a u čast nagrađenih na zatvaranju festivala će biti odigrana drama “Kad se mi mrtvi probudimo” Henrika Ibzena, u produkciji domaćina festivala, u režiji Stevana Bodrože.

Kako je naveo selektor Karajić, lako je uočljivo da se skoro sve predstave bave porodicom kao osnovnom temom. Ipak, on smatra da bi trebalo da su ljubav i vernost osnovni postulati i kad je porodica u pitanju.

Tako se lajt motiv selekcije nalazi u pitanju „Da l’ je ljubav uvek od vernosti jača?“, koje je postavio selektor i dodao da pred tom replikom glumac ne može a da ne zastane.

Predstava “Kaspar” Promo/Nebojša Babić

U najužem izboru predstava bio je i naslov “Kaspar” Petera Handkea, u režiji Miloša Lolića (JDP), kao i komad “Za sada je sve OK” Kruševačkog pozorišta, u režiji Snežane Trišić, a selektoru je žao što nije mogao i njih da uvrsti u program.

– Veliko zadovoljstvo mi je pričinjavalo gledanje predstava iz ovogodišnje produkcije srpskih pozorišta. Celog života teatar mi je bio utočište, a u ovo čudno vreme sam shvatio da mi je i zaklon i poslednja odbrana – zaključio je Zoran Karajić, selektor 6. “Pozorišnog proleća”.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike