Završeni „Nušićevi dani“: Petru Božoviću nagrada za životno delo

21.06.2021

05:30 >> 10:33

0

Autor: Dejan Ćirić

Najboljom predstavom u celini, na osnovu odluke stručnog žirija, proglašena je Ožalošćena porodica Narodnog pozorišta iz Subotice

Završeni „Nušićevi dani“: Petru Božoviću nagrada za životno delo
Copyright Petar Božović Promo/Nušićevi dani

Svečanom ceremonijom tradicionalne dodele nagrada, sinoć su pred publikom Centra za kulturu Smederevo, zatvoreni 38. Nušićevi dani.

Kroz nesvakidašnji kabaretski performans “Nušić i prijatelji”, posetici ove čuvene pozorišne manifestacije vratili su se na kratko na sam početak 20. veka. Kroz živopisne scene svakodnevnice Branislava Nušića, njegovog druženja sa Vojislavom Ilićem, Borom Stankovićem i Jankom Veselinovićem, gledaocima je dočaran boemski duh i stvaralački potencijal ondašnjeg vremena, koje je izrodilo čuvena dela naše književnosti.

Promo/Nušićevi dani

Žiri koga ove godine čine Miroslav Radonjić, teatrolog, direktor Sterijinog pozorja, Gordana Đurđević Dimić, dramska umetnica i Nebojša Dugalić, dramski umetnik, dodelili su Nušićeve nagrade.

Nagrada za životno delo pripala je glumcu Petru Božoviću, koji se publici obratio rečima:

– Smederevo je deo kulturnog nasleđa i branitelj kulturnih vrednosti koje su nas održale. Nakratko je ovaj svečani čin prekinuo zvuk telefona, kada se Božović javio na telefon i u svom prepoznatljivom stilu rekao: “Primam nagradu”, što je izazvalo smeh kod publike, nakon čega je nastavio svoje obraćanje.

Petar Božović ATA Images/Antonio AhelNagrada Milosav Buca Mirković za najbolje glumačko ostvarenje na festivalu pripala je Aleksandru Vučkoviću, za ulogu Simona u predstava “Divlje meso”, Beogradskog dramskog pozorišta. Dobitnik ove nagrade se zahvalio pre svega svojim kolegama glumcima iz ansambla, kao i reditelju predstave Jagošu Markoviću, koji ga je, kako je rekao,  naterao da izađe iz zone komfora, ali i Beogradskom dramskom pozorištu, koje je sa novom upravom na čelu, dalo priliku mladim glumcima da rade i stvaraju.

Aleksandar Vučković Promo/Nušićevi dani

Najbolja predstava po glasovima publike pripala je predstavi “Divlje meso”, koju je primio direktor marketinga Beogradskog dramskog pozorišta Goran Stoiljković.

Predstava “Divlje meso” Tanjug/Tara Radovanović

Najbolja predstava po odluci žirija, koji je radio u sastavu,  predsednik Isidora Minić, dramska umetnica i članovi  Slobodan Boda Ninković I Miki Damjanović, dramski umetnici, je predstava “Ožalošćena porodica”, u izvođenju Narodnog pozorišta iz Subotice.

Promo/Nušićevi dani

Nagradu je uručila glumica Isidora Minić i u svom govoru tom prilikom naglasila da je Smederevo referentna tačka na kulturnoj mapi Srbije. U ime pozorišta, nagradu je primio Igor Lerić, pomoćnik direktora Narodnog pozorišta Subotica.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike