Poslednja ocena koju je Muci upisao bila je Miloševa: Danica Maksimović preuzela nagradu u ime sina

21.06.2021

12:54 >> 17:47

0

Odrastajući uz mamu glumicu, od malih nogu sam u kući čuo za razna imena iz pozorišnog sveta, ali čini mi se da je prvo ime koje sam kao dete upamtio, valj

Poslednja ocena koju je Muci upisao bila je Miloševa: Danica Maksimović preuzela nagradu u ime sina
Copyright Danica Maksimović / 24sedam/Katarina Mihajlović

Ovogodišnji dobitnik nagrade za režiju “Ljubomir Muci Draškić” je Miloš Lolić, a priznanje koje dodeljuje Atelje 212, dobio je za predstavu “Kaspar” u Jugoslovenskom dramskom pozorištu.

Reditelj se nalazi u Austriji, gde već duži niz godina živi i radi, a nagradu su umesto njega primili direktorka JDP Tamara Vučković Manojlović i glumac Miodrag Dragičević koji tumači glavnu ulogu u predstavi, kao i Miloševa majka slavna glumica Danica Maksimović.

24sedam/Katarina Mihajlović

24sedam/Katarina Mihajlović

Žiri je radio u sastavu Svetlana Bojković, Gorica Popović i Tihomir Stanić.

Tihomir Stanić / 24sedam/Katarina Mihajlović

– Ono što ovu nagradu izdvaja od drugih je to što o njoj odlučuje žiri koji je sastavljen isključivo od glumaca. Miloš Lolić je, postavljajući na scenu komad “Kaspar”, Petera Handkea uprkos antidramskom štivu, uspeo da ostvari izuzetnu predstavu intenzivnog unutarnjeg dramskog zbivanja. Igra glumaca na čelu sa Miodragom Dragičevićem, scenografija Jasmine Holbus i muzika Nevene Glušice ostvaruju retko viđeno jedinstvo pozorišnog čina – pročitala je obrazloženje Bojkovićeva i dodala:

Svetlana Bojković / 24sedam/Katarina Mihajlović

– Predstava u nama gledaocima otvara niz pitanja koja postavljamo sebi: Ko smo? Šta je smisao našeg postojanja? Šta je i kakva je naša međuljudska komunikacija? Kakva je naša uloga u sveukupnom životu ove naše planete?… Na ta pitanja se ne može lako odgovoriti i zato ona u nama zvone danima posle gledanja predstave, kao i uvek kada je se sećamo. Miloš Lolić je učinio hrabar, duboko promišljen rediteljski postupak, koji je stvorio sjajnu, nesvakidašnju predstavu. Time je osvežio i obogatio naš beogradski pozorišni život.

Predstava “Kaspar” Promo / Nebojša Babić

Nagrada se sastoji od plakete sa likom Ljubomira Mucija Draškića, rad vajara Miroljuba Stamenkovića, unikatne diplome, rad slikara Ljube Milunovića i novčane nagrade.

Printscreen/Wikipedia

– Želim da se zahvalim na počasti kakva je nagrada koja slavi Mucija. Bio sam Mucijev đak, moja generacija je bila poslednja kojoj je predavao pred odlazak u penziju. Bio sam poslednja Mucijeva ocena koju je upisao. Odrastajući uz mamu glumicu, od malih nogu sam u kući čuo za razna imena iz pozorišnog sveta, ali čini mi se da je prvo ime koje sam kao dete upamtio, valjda zbog neobičnog nadimka, bilo upravo Ljubomir Muci Draškić. Ovom nagradom se za mene sada zaokružuje nešto intimno bitno. Drugi razlog zašto mi ova nagrada znači je zbog toga što se ona dodeljuje od glumaca reditelju, a ja je dobijam upravo za režiju predstave “Kaspar” gde smo moji glumci i ja bili pred zahtevnim zadatkom da iznesemo specifični izraz – kazao je Lolić.

Miloš Lolić, 24sedam/Katarina Mihajlović

24sedam/Katarina Mihajlović

Ljubomir Muci Draškić (Zagreb 20. juni 1937 – Beograd, 25. januar 2004) režirao je neka od najznačajnijih umetničkih ostvarenja u Ateljeu 212, čiji je upravnik bio od 1984. do 1996. godine.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike