Posle „Dare iz Jasenovca“ pred američkom publikom i istinita priča o čuvenom srpskom kralju

24.02.2021

12:20 >> 12:29

0

Autor: Dejan Ćirić

Film Kralj Petar Prvi uskoro u svetskim bioskopima

Posle „Dare iz Jasenovca“ pred američkom publikom i istinita priča o čuvenom srpskom kralju
Copyright Printskrin Jutjub

Američki distributer “House of Film” otkupio je svetska prava za distribuciju srpskog igranog filma „Kralj Petar Prvi“ Petra Ristovskog sa Lazarom Ristovskim u glavnoj ulozi, saopštio je Filmski centar Srbije. Američki distributeri naveli su da će, između ostalog, „Kralj Petar Prvi“ biti prikazan i na HBO EU.

„Kralj Petar Prvi“ bio je srpski kandidat u trci za nominaciju za Oskara u kategoriji najbolji strani film, a planirano je da film bude sinhronizovan na engleski jezik, kako je objavila producentska kuća Zlilion Film, u vlasništvu glumca Lazara Ristovskog.

ATA Images/Stefan Tomašević

Istinita priča o podvizima srpske vojske u Prvom svetskom ratu, na čijem je čelu bio omiljeni srpski kralj Petar Prvi Karađorđević, snimana je prema romanu „Čarape kralja Petra“ Milovana Vitezovića, koji je i jedan od scenarista uz reditelja ovog ostvarenja.

Glumačku ekipu predvodi Ristovski, a uz njega je čitava plejada mladih i starijih dramskih umetnika, bardova glume kao što su Milan Kolak, Danica Ristovski, Aleksandar Vučković, Radovan Raša Vujović, Marko Todorović, Branko Jerinić, Pavle Jerinić, Svetozar Cvetković, Goran Šušljik, Tihomir Arsić, Slobodan Ćustić, Tanasije Uzunović, Marko Baćović, Ljubiša Savanović, Nebojša Kundačina.

Projekat se nije zadržao samo na bioskopskom filmu, već je kasnije realizovana i serija iz 11 epizoda.

Petar i Lazar Ristovski ATA Images/Antonio Ahel

Filmska ekipa sa više od 100 glumaca i 7.000 statista, snimala je više od šest meseci, sa ukupno 110 snimajućih dana, na mnogim autentičnim lokacijama i objektima po čitavoj Srbiji, na Staroj planini, Knjaževcu, Valjevu, Krupnju, Soko gradu, Beogradu, Somboru, Pančevu, Kosmaju, Sremskim Karlovcima, i na Krfu.

Pročitajte još

„Ratni veteran, kralj Petar, želi da svoju zemlju odvede na put mira i prosperiteta. Ali, turbulentna vremena nameću veliku žrtvu svih i zahtevaju najteže odluke u životu starog kralja. Posle dve herojske bitke, od kojih se jedna smatra najbriljantnijom vojnom strategijom u istoriji, vlada odlučuje da je povlačenje vojske neizbežno. Posle očajničkog povlačenja kroz planine, emotivno uzdrman i psihički iscrpljen, kralj Petar ipak stiže do grčke obale, uspevajući da dovede svoj narod do konačnog spasa“, opisuje kuće „House of Film“ naše ostvarenje.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike