Počinje Somborski filmski festival: Miri Banjac i Slavku Štimcu nagrada za doprinos kinematografiji

13.07.2021

11:32

0

Autor: M. Cukić

Na repertoaru će se od 13. do 16. jula naći 13 filmova u četiri selekcije

Mira Banjac ATA Images /Antonio Ahel

Treći Somborski filmski festival počinje večeras, kada će na svečanom otvaranju biti prikazan film “Koncentriši se, baba” Pjera Žalice, sa legendarnom Mirom Banjac u glavnoj ulozi.

Na repertoaru će se od 13. do 16. jula naći 13 filmova u četiri selekcije: Glavni program, Selekcija mladih autora, Panorama švedskog filma, i Kad bi Sombor bio Holivud, a selektor programa je Dejan Dabić. Pored filmskih ostvarenja, posetioci festivala će moći da uživaju i u pratećem programu, u okviru kojeg će se održavati promocije knjiga, radionice, i koncerti.

Glavni program će u Atrijumu Gradske kuće predstaviti pet ostvarenja iz naše zemlje i Evrope: Uz film otvaranja, publika će moći da vidi filmove “Oaza” Ivana Ikića, “Mater” Jure Pavlovića, “Undine” Kristijana Pecolda i “Znoj” Magnusa fon Horna. Žiri glavne, takmičarske selekcije, čine glumac Petar Strugar, glumica Marija Bergam, i filmski producent Filip Feti Dautović.

Promo / Oaza

U Selekciji mladih autora naći će se tri filma kojji su doneli svež rediteljski pristup u domaćoj kinematografiji: “Lihvar” Nemanje Ćeranića, “A.S. (25)” Milene Grujić, i “Ivana Grozna” Ivane Mladenović. Ovo je ujedno i druga takmičarska selekcija uz Glavni program, a filmove iz ove selekcije publika će moći da pogleda u Kabareu Narodnog pozorišta Sombor.

Lihvar Promo/Dušan Grubin

Programska celina Panorama švedskog filma realizovana je u saradnji sa ambasadom Švedske i prikazuje ostvarenja iz savremene kinematografije ove zemlje, čije su projekcije održane na značajnim evropskim filmskim festivalima tokom prethodnih godina. U dvorištu Gradskog muzeja Sombor biće prikazani filmovi “Brit-Mari je bila tu” rediteljke Tuve Novotny i “Sune vs Sune” Jona Holmberga.

Selekcija “Kad bi Sombor bio Holivud” posvećena je ostvarenjima s osvrtom na značajne događaje i ličnosti iz prošlosti Sombora, ali i iz istorije naše zemlje. U Atrijumu gradske kuće biće prikazani filmovi “Dara iz Jasenovca” Predraga Antonijevića, “Porajmos” Gorčina Stojanovića i “Žućko – priča o Radivoju Koraću” Gordana Matića.

Dara iz Jasenovca/Profimedia

U Filmskom matineu za decu, posvećenom najmlađim ljubiteljima filma, na repertoaru su 11. i 12. jula bila dva animirana filma – “Tajna izgubljenog kraljevstva” i “Lesi se vraća kući”. FIlmovi iz ove selekcije, kao uvertira u ostale programske selekcije, prikazani su u Atrijumu Gradske kuće.

Mira Banjac, legendarna glumica jugoslovenske i srpske kinematografije, ovogodišnja je dobitnica nagrade Specijalni Ernest, za dosadašnji i budući doprinos dobrim filmovima. Na svečanom zatvaranju festivala nagrade će biti uručena i prošlogodišnjem dobitniku ove nagrade, Slavku Štimcu, još jednoj legendi domaćeg filma.

Slavko Štimac Promo/Kiril Prodanov i Jana Lozeva

U pratećem programu Trećeg somborskog filmskog festivala biće održan koncert rok grupe Love Hunters, prezentacije izdavaštva Niškog kulturnog centra i Filmskog centra Srbije, radionica “Kako se gleda film – mala škola bontona”, i nastup Žarka Stepanova i benda “Bre”.

Ulaz na sve programe trećeg izdanja Somborskog filmskog festivala je besplatan, a projekcije filmova i prateći programi će se održavati u Atrijumu Gradske kuće, Dvorištu Gradskog muzeja Sombor, Kabareu Narodnog pozorišta Sombor, i na Trgu Svetog Đorđa.

Pročitajte još

U slučaju kiše, program će se održati na alternativnim lokacijama, i to: Glavni program, film “Dara iz Jasenovca”, svečano otvaranje i zatvaranje, i koncert “Love Hunters” na Velikoj sceni Narodnog pozorišta Sombor; Selekcija mladih autora u Velikoj sali Kulturnog centra „Laza Kostić” Sombor; Panorama švedskog filma, Filmski matine za decu, te filmovi „Porajmos” i „Žućko – Priča o Radivoju koraću” u Svečanoj sali Gradske kuće. Promocije izdavaštva će se u slučaju kiše održati u Gradskoj kafani Sombor.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Najčitanije vesti