Počeo Digitalni novembar: Uz pomoć virtuelne stvarnosti u magični, ugroženi svet divljine

12.11.2020

15:53

0

Otvorena je putujuća izložba Karavan za klimu, projekat koji podstiče razmišljanje o neophodnosti očuvanja biodiverziteta Srbije

Počeo Digitalni novembar: Uz pomoć virtuelne stvarnosti u magični, ugroženi svet divljine
Copyright Promo / Kristina Simić

Ovogodišnje izdanje manifestacije Digitalni novembar, u organizaciji Francuskog instituta u Srbiji, počelo je danas u galeriji Francuskog instituta u Beogradu putujućom izložbom „Karavan za klimu“, koja će trajati do 8. decembra.

Projekat „Karavan za klimu 3.0 : Mali korak za čoveka, veliki za prirodu – biodiverzitet i klimatske promene u Srbiji!” povezuje borbu protiv klimatskih promena i zaštitu biodiverziteta i ima za cilj podizanje svesti građana, a naročito o značaju upoznavanja i identifikovanja zaštićenih vrsta na teritoriji Srbije.

Ovogodišnje izdanje obuhvata pedagošku izložbu koja predstavlja javnosti različite globalne posledice klimatskih promena, a upotpunjena je interaktivnim eksponatima i Kutkom za društvene mreže. Izložba se ove godine održava od 29. septembra do 8. decembra u četiri mesta – Nišu, Petnici, Svilajncu, i Beogradu. „Karavan za klimu“ je organizovao Francuski institut u saradnji sa Centrom za promociju nauke, uz podršku Delegacije Evropske unije i Kancelarije Programa Ujedinjenih Nacija za razvoj u Srbiji.

Bertran Mije, ataše za saradnju Francuskog institutа, o izložbi je rekao:

– Mi smo veoma ponosni na ovaj projekat, koji za cilj ima osvešćivanje uglavnom mladih, na teme koji se tiču održivog razvoja i očuvanja životne sredine. Ponosni smo na to što izložba koju možete videti uživo postoji i u onlajn verziji. Među glavnim problemima su nestanak vrsta i globalno otopljavanje, što utiče ne samo na životinjski svet, već i na nas kao ljude.

Promo / Kristina Simić

Tanja Adnađević iz Centra za promociju nauke, pojasnila je da su autori izložbe saradnici ove institucije, te da je naročito značajno što su uspeli da prevedu izložbu u digitalni oblik.

– Ideja je bila da predstavimo lokalne probleme i da se ljudi identifikuju s njima. Da predstavimo lokalne ugrožene vrste kojima možemo da pomognemo direktnim delovanjem – zaključila je Adnađević.

Neposredno nakon početka izložbe „Karavan za klimu“, ispred Kulturnog centra Beograda na Trgu Republike, predstavljen je projekat Wild immersion (U divljini) koji će obići 15 gradova u Srbiji. Ovaj virtualni rezervat prirode će biti dostupan posetiocima na pomenutoj lokaciji do 16. novembra, a od 17. do 27. novembra će biti izložen u Francuskom institutu, pre nego što nastavi srpsku turneju. Uz pomoć VR naočara posetioci će moći da se “teleportuju” u magični, ugroženi svet divljine, koji će ih podstaći na razmišljanje o neophodnosti očuvanja biodiverziteta Srbije.

Ambasador Francuske u Srbiji, gospodin Žan Luj Falkoni, o ovom projektu je rekao.

– Wild Immersion je uspeo da širom Srbije snimi vrste koje postoje, a koje su u drugim delovima sveta nestale.  Ovaj projekat je veoma važan jer nas je pandemija Covida naučila do koje mere je digitalno važno u našim životima, i koju ulogu ima.

Digitalni novembar je festival digitalnih kultura koji se odvija u 75 zemalja širom sveta, a ističe rad francuskih talenata koji stvaraju u digitalnoj sferi i promoviše međunarodnu saradnju sa stručnjacima iz celog sveta. Pored životne sredine, fokus ovogodišnjeg Digitalnog novembra u Srbiji biće i na predstavljanju kulturne baštine Francuske i Srbije, položaju žena u savremenom svetu, kao i video igrama.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike