Ploče su ponovo u modi: 40 godina novog talasa

10.01.2021

06:10 >> 06:36

0

Sva vinilna reizdanja dolaze u bogato upakovanom gatefold sleeveu u kojem se osim vinila u različitim bojama nalaze i dodatni sadržaji, razgovori sa živim č

Ploče su ponovo u modi: 40 godina novog talasa
Copyright Promo / Jugoton Croatia records

U okviru obeležavanja 40 godina novog talasa, kao što smo ranije najavili, Croatia Records je putem svog vebšopa pokrenula pretprodaju vinila, pa se za sada unapred mogu naručiti “Paket aranžman”, jedini albuma Šarla akrobate “Bistriji ili tuplji čovek biva kad…” i prvi (istoimeni) album Električnog orgazma, dok će u službenoj prodaji biti od 22. januara.

Za kupce iz Srbije prednarudžbine će biti moguće i na vebšopu Jugoton-Croatia Recordsa, a od 22. janauara biće dostupne i prednarudžbine vinilnog reizdanja prvog (istoimenog) albuma grupe Haustor koje će u prodaji biti od 23. februara.

Što se tiče ekskluzivnih sadržaja, sva vinilna reizdanja dolaze u bogato upakovanom “gatefold sleeveu” u kojem se osim vinila u različitim bojama nalaze i dodatni sadržaji, razgovori sa živim članovima bendova, producentima, tonskim snimateljima, menadžerima, muzičkim kritičarima, novinarima i ostalim akterima tadašnje novotalasne scene.

Uz to stižu i raritetne fotografije, isečci iz časopisa i nikad ranije objavljen deo arhive Jugotona/Croatia Recordsa vezan uz ova izdanja. Svi albumi dolaze s download karticom za preuzimanje mp3 verzije pesama koje je remasterizovao s originalnih magnetofonskih traka Goran Martinac u Croatia Records Studiju.

Kultni Paket aranžman, koji dolazi na crvenom vinilu, sadrži i tekstove dugogodišnjeg urednika Jugotona, Siniše Škarice, autora originalnog omota albuma, Branka Gavrića, muzičkih kritičara Petra Pece Popovića i Momčila Rajina Mome, kao i razgovore sa Srđanom Gojkovićem Giletom (Električni orgazam), Zdenkom Kolarom (VIS Idoli) i Miroslavom Cvetkovićem Cveletom (Bajaga i Instruktori; tonski snimatelj Paket aranžmana). Naravno, tu su i fotografije Gorana Vejvode.

Printscreen / Youtube Croatia Records

Legendarni prvi i jedini album glazbenog trija Šarlo akrobata, “Bistriji ili tuplji čovek biva kad…”, koji će biti u prodaji na belom vinilu, dolazi upakovan takođe s knjižicom koja se sastoji od fotografija i teksta Gorana Vejvode, zatim tekstova muzičkih kritičara Petra Lukovića, Aleksandra Žikića i Momčila Rajina kao i intervjua s Jurijem Tonijem, producentom albuma i Nenadom Krasavcem Keletom, menadžerom Šarla akrobate.

Pročitajte još

Prvi album Električnog orgazma, koji nosi naziv kao i sam bend, obeležen je postavom benda koja je nakon ovog albuma zasvirala tek za proslavu 35 godina rada u Beogradu 2015. godine. Samo za ovu priliku tu su razgovori sa svim članovima originalne postave, Srđanom Gojkovićem Giletom, Ljubomirom Jovanovićem Jovecom, Ljubomirom Đukićem Ljubom i Marinom Geraghty (rođ. Vulić), ali i tekstovi producenta albuma Ivana Pike Stančića i muzičkog kritičara Petra Lukovića kao i sjajne fotografije Gorana Vejvode. Album će biti reizdan na žutom vinilu.

Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Jedan od najvažnijih zagrebačkih predstavnika novog talasa, grupa Haustor, i prema mnogima njihov najbolji album, istoimeni “Haustor”, vraćaju se na vinil i to beli prozirni koji će biti propraćen takođe bogatim sadržajima. U knjižici izdanja naći će se razgovori s članovima prve postave benda, Srđanom Sacherom, Darkom Rundekom i Ozrenom Štiglićem, a biće tu i propratni tekstovi producenta albuma, Huseina Hasanefendića Husa, tonskog snimatelja Hrvoja Hegedušića i tadašnjeg glavnog i odgovornog urednika Jugotona, Dubravka Majnarića. Na izdanju se nalaze i fotografije Sande Hržić i Andrije Zelmanovića.

Urednik svih reizdanja je Nikola Knežević, asistent projekta i logistička podrška bio je Frane Tomašić, a likovna oblikovanja uz restauraciju originalnih omota radio je vrsni grafički dizajner Darko Kujundžić. Supervizor reizdanja Paket aranžmana bio je Siniša Škarica. Uz reizdanja CMC televizija u saradnji s Croatia Recordsom priprema i dokumentarni film koji prati zbivanja oko ova četiri albuma, ali i generalno novog talasa, 40 godina nakon ovog muzičkog pokreta. Premijerno emitovanje dokumentarca očekuje se 22. janauara na CMC televiziji.

Stefan Tomasevic/ATAImages

Uz proslavu 40 godina novog talasa pokrenuta je i kampanja izrade “lyric” videa za sve pesme spomenutih albuma, a u produkciji CroRec Digitala. Poslednji “lyric” video biće objavljen 22. janara, a svi dosadašnji dostupni su na Jutjub kanalima Croatia Recordsa i Jugoton Musica.

Celu kampanju Croatia Recordsa povodom proslave 40 godina novog talasa prati i novoobjavljeno box set izdanje Novi talas/Novi val na 6 CD-a sa 100 originalnih pesama po izboru cenjene radijske voditeljke Radija 202 Beograd i vrsne poznavateljke rock muzike i novog talasa, Olge Kepčije.

Ujedno, 15. januara na striming servisima biće ekskluzivno objavljeni remasterizovani snimci albuma.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Headliner

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike