Otvorena izložba "Hipermoderni Dante": Dela prve žene umetnice koja je u celosti ilustrovala "Božanstvenu komediju"

15.04.2021

10:58

0

Izložba će biti otvorena za posetioce do 12. maja, a nakon premijere u Beogradu, biće postavljena u Atini, Pragu, Moskvi, Madridu i Londonu

Otvorena izložba "Hipermoderni Dante": Dela prve žene umetnice koja je u celosti ilustrovala "Božanstvenu komediju"
Copyright Tanjug / Tanja Valic

Povodom 700 godina od smrti Dantea Aligijerija, u Italijanskom institutu za kulturu u Beogradu otvorena je izložba “Hipermoderni Dante – Ilustracije Danteovog dela širom sveta u periodu od 1983. do 2021. godine”.

Ambasador Italije u Beogradu Karlo Lo Kašo naglasio je da je izložba događaj nade i ohrabrenja u ovim teškim vremenima.

– Ovo je prilika da govorimo o našem značajnom pesniku, da se podsetimo okolnosti u kojima se kulturni događaji u Italijanskom institutu za kulturu odigravaju uživo – rekao je Kašo.

Otvaranju izložbe prisustvovala je i pomoćnica ministra kulture Danijela Vanušić, koja je istakla da Srbija sa Italijom ima izraženu kulturnu saradnju na nivou institucija, ali i nezavisne kulturne scene.

Tanjug / Tanja Valic

– Izložba koju otvaramo večeras pokazuje da kultura ume da odgovori izazovima pandemije i na direktan način razvija prijateljske odnose dveju zemalja – rekla je Vanušić.

Izložba “Hipermoderni Dante” nudi pregled najnovijih tokova u dugačkoj istoriji ilustrovanih prikaza Danteovih dela i predstavlja jedinstvenu priliku da se srpskoj publici prikažu ikonografska dela visokog umetničkog dometa inspirisana ovim pesnikom.

Promo / Irena Nuhanovic

Posetioci izložbe moći će sa uživanjem da posmatraju različita iskustva, tehnike i metodologije kroz osamdesetak dela pet savremenih umetnika – Toma Filipsa, Monike Bajzner, Mima Paladina, Emilijana Poncija i Paola Barbijerija.

Izložba, koja predstavlja svojevrsno putovanje u savremenu vizuelnu kulturu, osmislili su Društvo Dante Aligijeri i Udruženje italijanista, a priredio ju je prof. Ðorđo Bači u saradnji sa Marčelom Čikutom i Albertom Kazadeijem.

Tanjug / Tanja Valic

Na izložbi su perikazane serigrafije Toma Filipsa koje otkrivaju originalni jezik koji sjedinjuje neposrednost pop umetnosti i prefinjenu potragu za izražajnim sredstvima, dela oslikana temperom Monike Bajzner, prve žene umetnice koja je u celosti ilustrovala Božanstvenu komediju, i na kojima je svaki detalj brižljivo stavljen pod lupu.

Mimo Paladino koristi crtež kako bi pronikao u arhaične korene Danteovog speva, iščitavajući Danteove stihove iz ugla vlastite umetničke poetike, dok Paolo Barbijeri usaglašava tradiciju sa inovacijom, kroz originalne skice u crnom koje se preobražavaju u konačne raznobojne štampe na kojima su prikazani fantastični prizori sa do sada neviđenim interpretativnim scenarijom.

Tanjug / Tanja Valic

Kada se radi o delima Emilijana Poncija se u potpunosti prepuštaju digitalnom mediju, stvarajući ambijente nadrealne prirode sa uznemiravajućim prizvucima, koji iznova aktualizuju Dantea u jednoj otuđenoj današnjici.

Pročitajte još

Izložba će biti otvorena za posetioce do 12. maja, od ponedeljka do petka od 10 do 19 časova, a nakon premijere u Beogradu, izložba će biti postavljena u Atini, Pragu, Moskvi, Madridu i Londonu.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike