Svetska izložba ilustracija „Hipermoderni Dante“ premijerno u Beogradu (VIDEO)

07.04.2021

11:03

0

Autor: Dejan Ćirić

Nakon srpske prestonice projekat će biti predstavljen publici u Atini, Pragu, Moskvi, Madridu i Londonu

Profimedia

Povodom 700 godina od smrti Dantea Aligijerija, oca italijanskog jezika, Ambasada Italije u Beogradu i Italijanski institut za kulturu predstavljaju izložbu „Hipermoderni Dante“, koja predstavlja ilustracije Danteovog dela širom sveta u periodu od 1983. do 2021. godine i održava se u prostorijama Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu.

Izložba će biti otvorena u sredu, 14. aprila u 18 časova i 30 minuta, a direktan prenos otvaranja može se pratiti na Jutjub kanalu Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu. Izložba će biti otvorena za posetioce od 15. aprila do 12. maja, od ponedeljka do petka od 10 do 19 časova, a u Beogradu je njeno premijerno izdanje. Nakon Beograda, biće predstavljena publici u Atini, Pragu, Moskvi, Madridu i Londonu.

Promo/Italijanski institut za kulturu

Izložba „Hipermoderni Dante“ nudi pregled najnovijih tokova u dugačkoj istoriji ilustrovanih prikaza Danteovih dela i predstavlja jedinstvenu priliku da se srpskoj publici prikažu ikonografska dela visokog umetničkog dometa inspirisana vrhunskim pesnikom. Posetioci će moći sa uživanjem da posmatraju različita iskustva, tehnike i metodologije dovedene u dijalog kroz osamdesetak dela pet savremenih umetnika – Toma Filipsa, Monike Bajzner, Mima Paladina, Emilijana Poncija i Paola Barbijerija. Reč je o svojevrsnom putovanju u savremenu vizuelnu kulturu.

Izložbu su osmislili Društvo Dante Aligijeri i Udruženje italijanista, a priredio je profesor Đorđo Bači u saradnji sa Marčelom Čikutom i Albertom Kazadeijem. Realizaciju sprovodi Art Media Studio iz Firence zahvaljujući podršci Ministarstva spoljnih poslova i međunarodne saradnje Italije.

Profimedia

Devet serigrafija Toma Filipsa otkrivaju originalni jezik koji sjedinjuje neposrednost pop umetnosti i prefinjenu potragu za izražajnim sredstvima. U delima oslikanim temperom Monike Bajzner, prve žene umetnice koja je u celosti ilustrovala „Božanstvenu komediju“, svaki detalj je brižljivo stavljen pod lupu, što omogućava aktivno promišljanje jedne figurativne tradicije koja u svojoj krajnosti obuhvata i Đovanija di Paola.

Pročitajte još

Mimo Paladino koristi crtež kako bi pronikao u arhaične korene Danteovog speva, iščitavajući njegove stihove iz ugla vlastite umetničke poetike. Paolo Barbijeri usaglašava tradiciju sa inovacijom, originalne skice u crnom se preobražavaju u konačne raznobojne štampe na kojima su prikazani fantastični prizori sa do sada neviđenim interpretativnim scenarijom. Emilijano Ponci se pak u potpunosti prepušta digitalnom mediju, stvarajući ambijente nadrealne prirode sa uznemiravajućim prizvucima, koji iznova aktualizuju Dantea u jednoj otuđenoj današnjici.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Povezane vesti