Otkriven najstariji Šekspirov komad u Španiji

25.11.2020

13:24 >> 10:11

0

Autor: Dejan Ćirić

Kopija Šekspirove drame Henri Osmi” pronađena u biblioteci privatne škole u Sevilji mogla bi biti najstarije sačuvano izdanje u Španiji jednog od dela ve

Otkriven najstariji Šekspirov komad u Španiji
Copyright Profimedia

Šekspirova drama „Dva plemenita rođaka“ iz 1634. godine, koju je u septembru otkrio profesor Džon Stoun na Univerzitetu u Salamanki, tada je proglašena najstarijim sačuvanim izdanjem nekog njegovog dela u Španiji. Do najnovijeg otkrića je došlo nakon što je Luis Rej Gonji, direktor Internacionalne škole „San Fransisko de Paula“, prošao pored dvoja sigurnosna vrata koja su čuvala odeljak o retkim knjigama u biblioteci, da bi lično proverio datum izdanja Šekspirove drame za koju je znao da se tamo čuva, i otkrio da je objavljeno dve godine ranije, 1632. godine, piše „Pais“.

Ovo retko izdanje čuvenog komada čuvalo se u posebnoj arhivi, zajedno sa dokumentima iz perioda od 13. do 18. veka, ali je od kupovine ostalo neprimećeno.

Profimedia

Luis Rej Gonji dobro je upoznat sa sadržajem kolekcije biblioteke svoje škole, koja je jedna od najobimnijih u Sevilji.

– Ovo delo je drugo izdanje i verovatno je više cenjeno od prvog (iz 1623), jer sadrži više elemenata – ističe Gonji.

Direktor škole nije u mogućnosti da precizira kada je knjiga kupljena, ali to pripisuje školskoj tradiciji prikupljanja knjiga velike vrednosti za biblioteku.

– Akvizicije su činjene tokom godina – kaže on, dodajući da je kolekcija obogaćivana vremenom budući da je biblioteci uvek pridavan veliki značaj.

PROČITAJTE JOŠ: 24 zanimljive scene iz Talijinog hrama – 24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike