"Noć ideja" onlajn istovremeno u 103 zemlje na pet kontinenata

26.01.2021

13:12 >> 13:42

0

Preko Francuskog instituta publika u Srbiji će moći da prati međunarodni događaj u kojem učestvuju pripadnici kulturnih i intelektualnih elita poput Džima

"Noć ideja" onlajn istovremeno u 103 zemlje na pet kontinenata
Copyright Pixabay

Međunarodni onlajn događaj “Noć Ideja” koji se tokom 24 sata istovremeno odigrava u 103 zemlje na pet kontinenata, biće održan 28. i 29. januara, a publika u Srbiji moći će da ga prati na Fejsbuk stranici Francuskog instituta.

Ovaj događaj činiće više od 200 intervjua, razgovora i konferencija na temu koja preokupira društva današnjice, a učestvuju pripadnici kulturnih i intelektualnih elita širom sveta, poput Harmuta Rosea (počasnog gosta ovogodišnjeg izdanja), Barbare Kasen, Peti Smit, Džima Džarmuša…

Što se tiče međunarodnog programa svi zainteresovani koji žele da prate program mogu da nađu link na zvaničnom sajtu institutfrancais.rs

Profimedia

Uvodnu reč srpskog programa imaće Žan-Luj Falkoni, ambasador Republike Francuske u Srbiji, a govoriće i Betran Mije, ataše za saradnju Francuske ambasade i Katrin Fodri, ataše za kulturu Francuske Ambasade.

Obrađivaće se tema “Afera Drajfus” i današnje gledište na nju, predavač je istoričar Lisjen Grije, a biće organizovani razgovori i na temu “Putinov kontinent”, “Francusko-srpski razgovori o Rusiji”, “Women in gaming”.

– Šesto izdanje, u 2021. godini posvećeno je bliskosti među ljudima, pitanjima ličnih i kolektivnih odnosa prema svetu i suživotu u savremenom  društvu. Danas nam je više nego ikada potrebna nova solidarnost i ravnoteža u pokušaju izgradnje zajedničkog života. To je izazov oko koga će se u Noći ideja voditi dijalozi i debate između učesnika, na svim kontinentima i u svim vremenskim zonama. Tokom 24 sata, Noć ideja biće poseban trenutak naših prekograničnih zbližavanja i razmena saznanja i ideja – poručuju iz Francuskog instituta.

Pročitajte još

Pored konferencija i panela uživo, zainteresovani će moći da prate i snimke veoma uspešnih predavanja koja je Francuski institut organizovao tokom protekle godine.

Institut podseća i na zanimljive video priloge na njihovom Jutjub kanalu, o poznatim srpskim umetnicima koji su živeli i radili u Francuskoj, a čija se dela čuvaju u muzejima Novog Sada i Beograda. Dela predstavljaju kustosi i direktori muzeja u dvominutnim video zapisima koji bude želju da se posete muzeji u kojima se nalaze: Galerija Matice srpske Novi Sad, Spomen zbirka Pavle Beljanski Novi Sad, Galerija lepih umetnosti Rajko Mamužić, Novi Sad, Narodni muzej Beograd.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike