"Njujork siti balet" otvara 18. festival igre: Ples kakav do sada nije viđen na ovim prostorima

05.02.2021

09:47 >> 14:35

0

Publiku u tri izvođenja, u tri različita grada i u dve države očekuje pravi spektakl

"Njujork siti balet" otvara 18. festival igre: Ples kakav do sada nije viđen na ovim prostorima
Copyright Promo / BFI

Direktorka Beogradskog festivala igre (BFI) Aja Jung predstavila je program 18. izdanja ove pozorišne smotre susretom sa medijima na sceni JDP i putem onlajn druženja sa prvacima i solistima „Njujork Siti baleta”, direktorom trupe Malpaso iz Havane i drugim umetnicima koji će od marta gostovati u Srbiji.

Plesačka trupa koja će otvoriti 18. BFI jeste upravo “New York City Ballet” 6. marta u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, a zatim 7. marta na velikoj sceni JDP-a, da bi treće izvođenje imao 11. marta u Nacionalnom teatru igre u Budimpešti.

Publiku u ta tri izvođenja u tri različita grada i u dve države očekuje pravi spektakl, jer je u pitanju kolažni projekat, gde će biti čak osam plesnih komada u jednoj predstavi, što se retko može videti na ovim prostorima.

Te koreografske minijature su – “Classical Pas de Deux”, “Andantino” u koreografiji američkog reditelja i plesača Džeroma Robinsa, “Dijamanti” gruzijskog koreografa Žorža Balanšina na muziku Čajkovskog, kao i “Neodoljivo” prema muzici pokojnog kralja popa Majkla Džeksona.

Promo / BFI

Igrači projekta “Neodoljivo” su Antonina Skobina i Denis Drozdjuk, koji su na ovoj konferenciji preko Zoom platforme izrazili veliko zadovoljstvo što dolaze u Srbiju.

– Volimo da dolazimo negde prvi put, kao što će biti kod vas i uželeli smo se putovanja i nastupanja. Ovde u Njujorku skoro su nam sve zatvorili, sve prostore za igru, vežbanje, ili ih ima jako malo, tako da smo se svi preselili u svoje domove da tamo vežbamo koreografije za predstave – istakao je plesač Drozđuk.

Onda se na simpatičan način uključio još jedan plesač iz te predstave Danijel Ulbriht.

– Njih dvoje sigurno vam deluju jako mirno, fino i tiho. Ali samo tako deluju. Zato kada izađu na scenu i zaigraju, postaju prava vatra – nagovestio je Ulbriht.

Ovaj umetnik će se predstaviti srpskoj i mađarskoj publici u omnibusu sa dva komada – “Đavolci” danskog koreografa i reditelja Johana Koborga i “Tri muškarca” na muziku čuvenog kompozitora Astora Pjacole, gde će mu se pridružiti Drozdjuk.

Ostali manji komadi koji će se izvesti u okviru “Njujork siti baleta” su “Clasical Pas II” i “Posle kiše” britanskog koreografa savremene ige Kristofera Vildona.

Pročitajte još

Umetnica plesa iz Srbije Bojana Mitrović, koja živi u Nemačkoj, je na Zoom susretu izjavila da je veoma srećna što će nastupati na BFI sa predstavom “Lanac duše” 5. aprila u JDP, i to će joj biti prvi put da nastupa u Beogradu u bilo kom scenskom projektu.

Ona će nastupiti sa trupom “Tanzmainz” iz nemačkog grada Majnca, u koreografiji Šeron Ejal iz Jerusalima. Pravi doživljaj ove predstave je u tome što se na sceni nalazi čak 15 igrača koji plešu kao jedan, u komadu o usamljenosti, ljubavi i čežnji. “Tanzmainz” je kompanija savremene igre pri Državnom teatru u Majncu i od 2014. godine ovaj ansambl čine 22 igrača i produkcijski tim, a upravnik je Hone Dorman, takođe jedan od gostiju ovog susreta.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike