Monserat Kabalje: Operska diva kojoj su aplaudirali punih 25 minuta

07.10.2020

14:30 >> 10:37

0

Autor: Dejan Ćirić

Na današnji dan, 6. oktobra 2018. godine preminula je jedna od najvećih primadona 20. veka

Monserat Kabalje: Operska diva kojoj su aplaudirali punih 25 minuta
Copyright ATA Images

Monserat Kabalje je bila jedna od najvećih operskih pevačica sveta, koja je tokom svoje bogate karijere, duge više od 50 godina, imala 4.000 nastupa, odigrala preko 90 uloga i snimila 126 albuma, od kojih su mnogi kompletna operska dela. Rođena je u Barseloni, 12. aprila 1933. godine. Bila je poznata po interpretacijama Verdijevih, Belinijevih, Rosinijevih i Donicetijevih opera.

Španska operska diva je odrasla u siromašnoj porodici, ali su roditelji prepoznali njen talenat i omogućili joj da studira pevanje na konzervatorijumu „Superior de Musica del Liceu“, koji je završila sa zlatnom medaljom. Na sceni se prvi put pojavila u Bazelu, 1957. godine, kao Mimi u Pučinijevim „Boemima“. Svetska slava je stigla deset godina kasnije zahvaljujući nastupu u Karnegi holu, u operi „Lukrecija Bordžija“, Gaetana Donicetija, gde je zamenila koleginicu, a publika ju je nagradila ovacijama koje su trajale 25 minuta.

Profimedia

Bila je najveća operska zvezda na svetu svog vremena i svrstana je među najveće primadone 20. veka. Razvila je takozvanu tehniku bel kanto pevanja, bacajući akcenat na lepotu izvođenja tona, više nego na dramsko izražavanje. Nastupala je sa svim legendarnim imenima kao što su Plasido Domingo, Lučano Pavaroti, Kareras i mnogi drugi, a sa Fredijem Merkjurijem je snimila čuvenu numeru „Barselona“, koja je postala planetarni hit koji se i dalje rado sluša. Nastupala je na gotovo svim najprestižnijim svetskim scenama kao što su Metropoliten u Njujorku, Arena u Veroni, Kovent Garden u Londonu, Boljšoj teatar u Moskvi, Skala u Milanu, Opera u San Francisku, Bečka opera…

Sarađivala je sa umetnicima i van opere, pa je, osim sa Merkjurijem, 1995. godine radila sa Vangelisom na albumu „El Greko“, koji je posvećen čuvenom grčkom slikaru. Dve godine kasnije je sa Majkom Moranom realizovala album „Friends for Life“, na kome su se našli dueti sa pevačima kao što su Brus Dikinson, Džoni Halidej, Džoni Logan, Đino Vaneli i Helmut Loti.

Bila je veliki humanista i osnovala je fondaciju koja se brinula o deci bez roditelja. Plenila je harizmom, lepotom, energijom i šarmom. Za koncerte se pripremala pijući samo vodu sa ledom, a jednom prilikom je izjavila:

– Muzika je vanvremenska umetnost, bez obzira na to da li je mi smatramo modernom ili ne. Najvažnije je da sačuvamo i pokažemo ono što osećamo i nosimo u sebi. Osećanja možete sakriti, ali ne i ubiti. Vi ćete znati kako se osećate, a to je najvažnije.

Jedina mrlja u njenoj karijeri je utaja poreza zbog koje je, pred kraj života, osuđena na šestomesečnu zatvorsku kaznu, koja je preinačena u uslovnu i novčanu kaznu od 240.000 evra. Poslednjih šest godina, dok se nije povukla sa scene, zbog povrede je nastupala sedeći u kolicima. Sa kolegom, tenorom Bernabeom Martijem ima dvoje dece. Njena ćerka Monserat Marti, poznata kao Montsita, takođe je sopran. Legendarna Kabalje umrla je 6. oktobra 2018. u 85 godini.

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike