Miroslav Pavlović: Zubin Mehta ima posebno mesto u našim srcima

06.07.2021

13:45 >> 13:17

0

Autor: Dejan Ćirić

Za svoj deseti nastup sa Beogradskom filharmonijom, čuveni maestro je birao kraljevska dela simfonijske muzike koja su ga inspirisala da počne da se bavi diri

Miroslav Pavlović: Zubin Mehta ima posebno mesto u našim srcima
Copyright Miroslav Pavlović Tanjug/Dragan Kujundžić

Koncertmajstor Beogradske filharmonije Miroslav Pavlović, koji nam je govorio o njihovom predstojećem nastupu sa čuvenim dirigentom Zubinom Mehtom, 10. jula u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine.

Zubin Mehta/Profimedia

Pavlović je najavio da će na koncertu sa Mehtom izvesti Betovenovu Šestu simfoniju i Prvu Bramsovu, opisavši ih kao “dela velikih simfoničara, kojima je zajednička crta fantastično poznavanje orkestra i mogućnosti svakog pojedinačnog instrumenta da se iskaže”.

– To je veliki izazov za svakog pojedinačnog svirača u našem orkestru. Neizmerno se radujemo koncertu. Mislim da smo svaki sledeći koncert sa maestrom bili bolji i da je on svaki put očekivao više od nas – rekao je Pavlović.

Beogradska filharmonija se deseti put od 1958. godine susreće sa Mehtom, ali jubilej – šezdeset godina zajedničke saradnje spletom okolnosti nije bio obeležen 2018. pa će to sada biti ispravljeno, a Pavlović ističe da je svaki dolazak velikog dirigenta “praznik za filharmoniju, kulturnu scenu Srbije i celu našu zemlju”.

Zubin Mehta/Profimedia

Podsetivši da Mehta često ističe da mu je Beogradska filharmonija jedan od najdražih orkestara”, Pavlović je dodao da se članovi filharmonije zbog te saradnje osećaju privilegovanim.

– Dragocena je bila podrška Zubina Mehte u raznim situacijama. Pogotovo prilikom organizovanja američke turneje Beogradske filharmonije. Tu je bio donatorski koncert, i njegova nesebična podrška izgradnji nove dvorane filharmonije koja je naše životno pitanje – istakao je koncertmajstor.

Zubin Mehta i Beogradska filharmonija/ATA Images

Prema njegovim rečima, “veoma je teško verbalizovati” šta je to posebno kod Mehte, jer njegov način komunikacije i dirigovanje oseća svaki umetnik, ali maestro kod članova Filharmonije “ima posebno, emotivno mesto u srcima i svaki sledeći nastup je potpuno drugačiji”.

Pavlović očekuje da će sledeća sezona biti najbolja od osnivanja Beogradske filharmonije.

O interesovanju javnosti za koncert na Kolarcu govori činjenica da su sve ulaznice rasprodate, što je danas saopšteno iz Filharmonije.

Beogradska filharmonija/ATA Images

Za svoj deseti nastup sa Beogradskom filharmonijom, Mehta je birao “kraljevska” dela simfonijske muzike koja su ga inspirisala da počne da se bavi dirigovanjem. Ovom prilikom će publika u Kolarcu i ona koja bude pratila direktan prenos koncerta na Drugom programu Radio-televizije Srbije imati prilike da sluša Betovenovu “Pastoralnu simfoniju” i Bramsovu Prvu simfoniju.

Pročitajte još

Budući da je Krizni štab dao dozvolu da se ovaj značajan događaj održi u punom kapacitetu Velike dvorane (koja broji 883 mesta), ovo je takođe prvi put da muzičari Filharmonije sviraju pred punom salom posle godinu i po dana pauze.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike