Mirjana Karanović na sceni između crkava: „Čitač“ na festivalu Grad teatar u Budvi

06.08.2021

12:24 >> 13:19

0

Autor: Dejan Ćirić

Predstava je na programu i u nedelju, 8. avgusta, s početkom u 21 čas

Mirjana Karanović na sceni između crkava: „Čitač“ na festivalu Grad teatar u Budvi
Copyright Predstava "Čitač" BDP/ Dragana Udovičić

U subotu, 7. avgusta, nastavlja se dramski program ovogodišnjeg festivala „Grad teatar“ u Budvi. Na sceni između crkava, sa početkom u 21 čas, biće izvedena predstava „Čitač“, po tekstu Fedora Šilija (po motivima romana Bernarda Šlinka), u režiji Borisa Liješevića. Predstava je koprodukcija Beogradskog dramskog pozorišta i Beo Arta/Beograd.

Predstava “Čitač” BDP/Dragana Udovičić

Na sajtu Beogradskog dramskog pozorišta, o romanu „Čitač“ je zapisano:

„Roman nemačkog književnika i pravnika, iz 1995. godine, analiza je konflikta posleratne generacije sa Holokaustom i koncentracionim logorima, te postavlja moralna pitanja o ispravnosti suđenja nacistima u posleratnoj Nemačkoj. Knjiga je prevedena na trideset devet jezika, a po njoj je 2007/08. godine snimljen istoimeni američki film u režiji Stivena Daldrija, sa Kejt Vinslet, koja je nagrađena Oskarom za najbolju glavnu žensku ulogu 2009. godine. Knjiga je prodata u tiražu od milion primeraka u džepnom izdanju u Americi, a u nekim nemačkim pokrajinama je obavezna školska lektira u gimnazijama. Ovo je povratak Liješevićevim temama: odnosu odgovornosti i krivice u kolektivnoj i pojedinačnoj svesti, prepoznavanju suštinskog zla u vremenu, ideologiji, društvu i čoveku“.

Boris Liješević ATAImages/Antonio Ahel

– Radnja se dešava deset, petnaest i dvadeset pet godina posle Drugog svetskog rata, kada su posledice još žive, a zločinci su i dalje tu, preobraženi u mirne građane. Pitanje je kakav stav zauzeti prema nekome ko je počinio ratni zločin, gledati ga isključivo kroz prizmu greha ili u toj osobi koja je pored tebe potražiti i nešto drugo – ističe reditelj Boris Liješević o ovom komadu.

Režiju je uradio Liješević, dramaturgiju Fedor Šili, scenografiju Janja Valjarević, kostimografiju Dragana Lađevac, a kompoziciju Stefan Ćirić.

Pročitajte još

U predstavi igraju Mirjana Karanović, Marko Grabež, Slobodan Boda Ninković, Jadranka Selec, Milica Zarić i Ivan Tomić.

Predstava je na programu i u nedelju, 8. avgusta, s početkom u 21 čas.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike