Metalika: Slava i humanost; Na prodaju sve što dotaknu rukama

28.11.2020

12:22 >> 19:22

0

Bend ne voli javno da govori o svom dobrotvornom radu, ali je itekako angažovan, a nedavno su najavili i novi album

Metalika: Slava i humanost; Na prodaju sve što dotaknu rukama
Copyright Profimedia

Bend Metalika je na svom Tviter profilu objavio da je prikupio čak 1.3 miliona dolara za humanitarne svrhe od samo jednog lajv strim koncerta koji su nedavno održali. Mnogi ni ne znaju da ova grupa već godinama svojim nastupima pomaže lokalnim zajednicama, pre svega narodnim kuhinjama, jer nisu želeli o tome javno da govore.

U intervjuu za magazin “Rolling Stone” 2018. godine, Lars Ulrih, bubnjar i jedan od osnivača Metalike, govorio je o cinizmu kao o velikom delu kulture koja okružuje ovaj bend – ne veruj nikome, ne veruj ni u šta, sve dovodi u pitanje. Upravo taj cinizam je razlog zašto su svoj dobrotvorni rad uvek držali “ispod radara”, jer im se nije svidelo kako njihove kolege pomaganje drugima koriste za samopromociju.
S vremenom je međutim, kako Lars kaže, taj cinizam popustio, a mogućnost koju današnja globalna povezanost preko socijalnih mreža pruža u pomaganju širom sveta je postala nešto što ne može da se zanemari.

Profimedia

Počevši od turneje 2016. godine, kada su krenuli javno da govore o svojim akcijama i da pozivaju svoje fanove da im se pridruže, već naredne su otišli korak dalje i osnovali svoju neprofitnu fondaciju pod imenom “All Within My Hands” (Sve što je u mojim rukama).
Troškove same fondacije plaćaju bend i članovi odbora, tako da sve što je donirano stoprocentno odlazi u ruke organizacija koje ova fondacija podržava.

Njihova borba je pre svega protiv gladi, doniranjem obroka i pružanjem pomoći narodnim kuhinjama. Uz to pomažu unapređenju praktičnog znanja i obezbeđivanju mesta na radnom tržištu učenicima koji nisu krenuli putem najskupljih fakulteta, kao i školarine za odrasle koji sebi ne mogu da priušte školovanje, kao što su samohrane majke bez prihoda. Tako je samo u ovoj godina 15 koledža dobilo po 100.000 dolara. Donacije ove fondacije idu i u mnoge druge svrhe, pa između ostalog pomažu i organizacijama za ljude pogođene pandemijom.

U tom duhu je bend od početka pandemije organizovao tzv. “Metallica Mondays”. Emitovali su snimke njihovih koncerata iz celog sveta, od 1983. do 2019, 23 ponedeljka zaredom. Gledaoci su imali priliku tokom emitovanja da doniraju novac fondaciji, pa je tokom cele akcije prikupljeno ukupno 100.000 dolara.

Iako je “All Within My Hands” napravljena kao američka dobrotvorna organizacija, pomoć koju Metalika pruža nije ograničena samo na Sjedinjene Države. Od prihoda od karata na svakom koncertu, deo se donira lokalnim organizacijama. Tako je do kraja turneje 2018-2019, uz pomoć fondacije i koncerata, prikupljeno čak 4.9 miliona dolara. Od toga je 1.6 miliona dolara prikupljeno u evropskom delu turneje.

Između ostalog, deo novca je dodeljen organizacijama koje pomažu beskućnicima u Nemačkoj i Velikoj Britaniji, a skoro 300 hiljada dolara je donirano za izgradnju prve pedijatrijske onkološke klinike u Rumuniji.

Koncert organizovan 14. novembra je još jedan od pokušaja benda Metalika da prikupi novac za one kojima je to najpotrebnije. U uvodnom obraćanju, pre koncerta, Lars je izjavio da niko ne bi trebalo da ode na spavanje gladan. Za razliku od prvog dobrotvornog koncerta koji je organizovan za svrhu ove fondacije prve dve godine, i koji je prikupio 1.3 miliona dolara, ovaj koncert je bio drugačije organizovan.

Profimedia

To je bio njihov prvi “pay-per-view” onlajn koncert. Po centralnoevropskom vremenu počeo je u 23 časa, a umesto publike imali su ljude koji su se preko Zoom-a uključili u njihov studio i sve vreme bili projektovani na zidovima. Između pesama su pravili pauze u kojima su razgovarali sa pojedincima.

Cena karte je bila između 15 i 95 dolara, pri čemu je najskuplja karta omogućavala Zoom uključenje. Osim prihoda od karata, novac je prikupljan i pratećom aukcijom. Svi instrumenti koje su članovi benda koristili za ovaj koncert su bili na prodaju, „sve što je u njihovim rukama“. Bio je ponuđen i privatan Zoom sastanak sa bendom, koji je prodat za 20.000 dolara, med sa Hetfildovog imanja, potpisane ploče i mnoge druge stvari. Koncert je trajao dva i po sata sa ukupno 14 pesama. Prvi deo je bio akustičan, drugi deo električni.

A kako su i poručili, „vazda su pomagali ljudima svojom muzikom, a sada žele da pomognu na najpotrebniji mogući način u ovom trenutku” – i to su i uspeli.

Lars Ulrih je nedavno u razgovoru sa kantautorkom Fibi Bridžers za “Rolling Stone” magazin otkrio i da rade na novom albumu.

– Sve ovo što se dešava, pandemija, požari, politika, rasni problemi bukvalno nas teraju u depresiju. Ali pisanje novih pesama me uvek oraspoloži i budem optimističan po pitanju šta je sledeće. Shvatili smo da imamo priliku da uradimo najbolji album i još uvek imamo priliku da promenimo nešto. Možda to nije privlačno drugim ljudima, ali meni jeste – kazao je Ulrih.

Metalika je poslednji studijski album “Hardwired… To Self-Destruct” objavila 2016. godine.

Pročitajte još: Šou se nastavlja: Lični asistent Fredija Merkjurija stiže u Beograd

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike