Međunarodni dan dečje knjige obeležava se širom Srbije: Ohrabrujuća ljubav dece prema pisanoj reči

02.04.2021

12:17

0

Autor: Dejan Ćirić

Bilo bi lepo da se i kod nas pokrene nacionalna kampanja promocije čitanja, po uzoru na zemlje regiona

Međunarodni dan dečje knjige obeležava se širom Srbije: Ohrabrujuća ljubav dece prema pisanoj reči
Copyright Profimedia

Na Međunarodni dan knjige za decu, koji se danas obeležava širom Srbije, iz Dečjeg odeljenja Biblioteke Grada Beograda poručuju da iskazana ljubav najmlađih čitalaca prema pisanoj reči i u vreme epidemije ohrabruje.

Violeta Ðordević iz Dečjeg odeljenja u Zmaj Jovinoj podsetila je da je Biblioteka Grada Beograda i ove godine, povodom Međunarodnog dana raspisala konkurs na temu „Biblioteka željoteka“.

– Inspirisani obeležavanjem 90 godina Biblioteke Grada Beograda, a i samog Dečjeg odeljenja, želeli smo da čujemo kakvu biblioteku bi deca želela, o kakvoj sanjaju, šta bi želeli da imaju, ko da radi u njoj, šta da čitaju – rekla je Ðorđevićeva i dodala da će pobednicima nagrade danas biti uručene.

Image: 44641466, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes

Biblioteka Međunarodni dan dečje knjige konkursom obležava već 15 godina, ali je, kako dodaje, ovogodišnja tema „Biblioteka iz snova“ do sada deci bila najinteresantnija.

– Po broju pisama i mejlova kao i njihovom sadržaju, možemo reći ”definitivno ima nade za nas”. Muzika tih dečjih reči ohrabruje”, rekla je Ðorđevićeva i istakla da su to divni radovi, ideje koje su ih i nasmejale i pomalo rastužile.

Istakla je i da bi bilo lepo da se u Srbiji pokrene nacionalna kampanja promocije čitanja, po uzoru na zemlje regiona, Nemačku, skandinavske zemlje… da se u nju uključe svi – roditelji, vaspitači, bibliotekari i pedijatri, jer se ljubav prema čitanju razvija do sedme godine.

Uloga bibliotekara je, kaže, ne samo da motiviše decu da čitaju već da budu kreativna, da o onome što pročitaju znaju da iskažu stav, da mogu nešto da napišu, nacrtaju… Prema njenim rečima, epidemija je uticala samo na to da im deca ne dolaze organizovano, ali se broj korsinika onlajn sadržaja povećao.

Profimedia

Međunarodni dan knjige za decu, 2. april, ustanovljen je 1967. godine na dan rodenja Hansa Kristijana Andersena, kako bi se poslala poruka o važnosti razvijanja ljubavi prema pisanoj reči još u najranijem detinjstvu.

U Srbiji u cilju promocije književnosti za decu postoji nekoliko nagrada za najbolju knjigu, od najstarije “Neven”, koju su u septembru dobile knjige “Lutanja baštenskih patuljaka” i “Urnebesna hemija” , do one o kojoj odlučuju đaci beogradskih osnovnih škola – “Dositejevo pero”.

Pročitajte još

Taj veliki dečji žiri, za 23 godine, više puta je za najbolje proglasio knjige čiji su autori Gradimir Stojković, Slobodan Stanišic, Jasminka Petrović, Uroš Petrović, Silvija Otašević i Vesna Vidojević – a za dela “Od čitanja se raste”, “Mračne tajne Ginkove ulice”, “Zagonetne priče” “Cvonki” “Hajduk iz Beograda”, “Hajduk na Dunavu”, “Olimpijski san”, “Plurkini Musketari” i “Kecelja na bele tufne”.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike