"Liga šampiona" Beogradske filharmonije: Simfonije Šenberga i Betovena na tri koncerta

04.03.2021

14:11

0

Iako je šef dirigent Gabrijel Felc izvodio ova dela nekoliko puta u svojoj karijeri, kako kaže, svaki put oseća da je pred njim veliki test

"Liga šampiona" Beogradske filharmonije: Simfonije Šenberga i Betovena na tri koncerta
Copyright Milos Tesic/ATAImages

Beogradska filharmonija i šef dirigent Gabrijel Felc su pred velikim izazovom u pripremi ekskluzivnog programa u kojem će 4, 5. i 6. marta u filharmonijskoj sali premijerno izvoditi “Kamernu simfoniju” Šenberga i Betovenovu “Četvrtu simfoniju”.

Šenbergova “Kamerna simfonija” je veoma zahtevno delo, predstavlja izazov i avanturu kako za orkestar tako i za dirigenta. Iako je Felc izvodio ovo delo nekoliko puta u svojoj karijeri, kako kaže, svaki put oseća da je pred njim veliki test.

ATA Images

– “Kamerna simfonija” je jedno od najvažnijih dela ovog kompozitora i veoma je komplikovano. Pisano je za 15 instrumenata, tako da će svaki muzičar imati ulogu soliste. Radujem se što ćemo imati tri koncerta, jer je to odličan trening za orkestar da uvežabava ovako teške harmonije, ritmove, tehnike, tempa, pregršt sitnih nota. Mi zaista vežbamo i bukvalno treniramo kao ludi. Zajedno sa Betovenovom simfonijom, ovo je stvarno program za “Ligu šampiona” – ističe šef dirigent.

Pročitajte još

Iako su na prvi pogled sasvim različiti, publika će imati priliku da čuje spoj Betovena i Šenberga, kao autore koji na sličan način predstavljaju ključne ličnosti koje su izmenile tok istorije muzike. Naredni koncert šefa dirigenta sa orkestrom zakazan je za 18. 19. i 20. mart.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike