“Iz Rusije s ljubavlju”: Luganski i Gomzijakov na Kolarcu

02.03.2021

08:44

0

Autor: Dejan Ćirić

Na programu će biti odabrane sonate za klavir i violončelo Rahmanjinova, Šostakoviča i Debisija

“Iz Rusije s ljubavlju”: Luganski i Gomzijakov na Kolarcu
Copyright Pixabay

Koncert pod nazivom “Iz Rusije s ljubavlju” izvešće 10. marta pijanista Nikolaj Luganski i violončelista Pavel Gomzijakov u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine u Beogradu. Na programu će biti odabrane sonate za klavir i violončelo Rahmanjinova, Šostakoviča i Debisija.

Miljenik beogradske publike Nikolaj Luganski kombinuje eleganciju i gracioznost kao pravi virtuoz, priznat kao majstor ruskog i kasnoromantičarskog repertoara. Poznat je po interpretacijama Rahmanjinova, Prokofjeva, Šopena i Debisija.

Među najznačajnijim koncertima za sezonu 2020/21. izdavajaju se njegovi nastupi sa državnim orkestrom Hamburške filharmonije, Simfonijskim orkestrom BBC u Londonu, Holandskom filharmonijom, Ruskim nacionalnim orkestrom u Pariskoj filharmoniji, Cleveland orkestrom i NHK u Tokiju.

Slavni pijanista često nastupa i obilazi Evropu sa Simfonijskim orkestrom Malmea i Simfonijskim orkestrom Montreala. Luganski je i profesor na Moskovskom državnom konzervatorijumu „Čajkovski“ od 1998. godine i umetnički direktor Festivala Rahmanjinov u ruskom gradu Tambovu. Londonski ‘“Gramophone“, verovatno najznačajniji magazin o klasičnoj muzici, opisao ga je kao „najupečatljivijeg izvođača vrtoglavog uspona“.

Nikolaj Luganski Profimedia

Violončelista Pavel Gomzijakov kao solista i kamerni muzičar nastupao je svuda po svetu, a u julu 2007. nastupio je sa čuvenom pijanistkinjom Marijom Žoao Pires na Escorial festivalu (Španija). Ovim koncertom započeta je dugotrajna saradnja dvoje muzičara, jer su imali turneje širom Evrope, Dalekog istoka i Južne Amerike, nastupajući u teatru Champs Elisees (Pariz), dvorani Victoria (Ženeva), Teatro Real (Madrid), Filharmoniji u Kelnu i Konzerthaus-u u Beču. Snimak njihovog koncerta – Sonata za violončelo i klavir od Šopena, u maju 2009. objavio je izdavač Dojč Gramofon i nominovan je za prestižnu nagradu Gremi.

Pročitajte još

Tokom poslednje dve sezone Gomzijakov je nastupao sa Novom Filharmonijom Japana, Londonskim kamernim orkestrom i Nacionalnim orkestrom iz Monpeljea.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike