Komemoracija u čast Borisa Komnenića u Narodnom pozorištu: Osvetli nebo, Boki (FOTO)

11.03.2021

11:59 >> 15:57

0

Sahrana će se obaviti danas u 15 časova u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu

Komemoracija u čast Borisa Komnenića u Narodnom pozorištu: Osvetli nebo, Boki (FOTO)
Copyright Milan Maričić/ATAImages

Komemoracija povodom smrti Prvaka Drame Borisa Komnenića, koji je preminuo 6. marta u 64. godini, održava se na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.

Na velikom platnu smenjivali su se inserti iz njegovih najvećih uloga u pozorištu poput “Putujućeg pozorišta Šopalović”, “Narodnog poslanika”, “Uobraženog bolesnika”, “Veselih žena Vindzorskih”, a u publici je bio veliki broj kolega između ostalih Petar Božović, Nebojša Dugalić, Dragan Bjelogrlić i mnogi drugi.

Rediteljka Vida Ognjenović se rečima punim poštovanja i pijeteta oprostila od velikog umetnika.

– Boris Komnenić – glumac protiv dosade. Boris Komnenić je proživeo svoj život vrhunske igre i istog takvog nemira, dečački hrabro, braneći svoju čovečnu volju da živi i glumi sa očima sa očima i svešću izvan svakog zla. Od životnih nedoumica, od iskliznuća u profesiji, od intimne ranjivosti i drugih nevolja branio se ćutanjem, glumom i svojim smislom za sasvim osoben, samonikli humor koji se nije mogao oponašati. Boris Komennić je bio darovit u svemu. U istrajnom druženju, u bekstvima u samoću, u nežnosti za svoju kćer, u odanoj čvrstini prijateljstva, u ljubavi za izabrane i za slučajne. U svemu tome pomalo sam, ali potpuno svoj, britak i nadmoćan. Verovao je da gluma mora da bude istrajno buđenje usnulog čuda, jer ako to nije, onda je isprazno oponašanje i obmana. Ni u životu, ni u glumi nije grabio prečice. Glumio je kao što je i živeo prema svojim ranjivo senzibilnim impulsima od jednog do drugog izazova bacajući se u histrionske vrtloge, nesebično, vrtoglavo, žurno, iskreno kao radoznali dečak u prve plivačke poduhvate. Pre dva dana osvanula je u novinama čitulja porodice Perovski: „Osvetli nebo, Boki!. Pridružujem se toj toploj i tužnoj prijateljskoj poruci – rekla je Ognjenovićeva u svom govoru.

Printscreen/Narodno Pozoriste

Glumac Nebojša Dugalić, koji je sa Borisom Komnenićem bio kum, kroz suze je emotivnim rečima uputio poslednji pozdrav svom velikom prijatelju.

– Najdraži moj kume, najnežniji moj lirski ciniče, uvek mi se činilo kako posmrtno ćutanje preživelih uvek nepogrešivo liči na umrlog, a reči izrečene o njemu po pravilu ne. One kažu ili premalo ili previše, ili kao da se izriču samo zato što se nema snage bilo šta reći. Možda i ćutnja i reči i nisu drugo do bolno preživljavanje onih koji nasleđuju smrt prijatelja, ali bojim se da u ovom trenutku niko ne ume ni da zamukne dovoljno tiho, niti da izusti išta dovoljno da zaliči na tebe, moj dragi kume, i na to koliko te volimo i koliko nam značiš. A i kad bi bilo ko od nas to bio u stanju, a znam da nije, kako i govoriti i ćutati o smrti onoga koji nas je ceo život učio kako se umire od smeha. Sve verujem da ćeš nam koliko već sutra svima poslati poruke, trijumfalno zadovoljan kako si izlažirao sopstvenu komemoraciju i kako kao razlog za svoj nedolazak na istu navodiš neke od svojih remek-izgovora: „Imao sam sinhrono plivanje“, „Počeo mi je fešn vik, trka na štiklama“ i slično. Sve mislim banućeš odnekud i pitati nas: „Ljudi, gde ćete za Novaka?“, ili da ćeš izaći na scenu i zahvaliti se za sahranu o državnom trošku, kao i na mogućnosti da u Aleji zaslužnih građana sa viđenijim pokojnicima vodiša pametne razgovore. Zato, učini nam svima, pa bani odnekud da se smrtno naljutimo na tebe zašto si se sa nama ovoliko „neslano“ našalio. Govoriti ili ćutati o tebi sada znači birati između nepodnošljivog i nemogućeg. A sve i kada bismo sasvim zaćutali iz nas bi samo govorilo sve ono što si nam bio, a pogotovo ono što nismo stigli sa tobom da dopričamo. Ceo jedan beskraj ostao je nerečen – rekao je vidno potresen Dugalić.

Printscreen/Narodno Pozoriste

Na komemoraciji su govorili i direktorka Narodnog pozorišta Ivana Vujić, reditelj Goran Marković i drugi umetnici.

Sahrana će se obaviti danas u 15 časova u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu, a opelo će se služiti u crkvi Svetog Nikole na Novom groblju u 14.30.

Milan Maričić/ATAImages

Milan Maričić/ATAImages

Milan Maričić/ATAImages

Milan Maričić/ATAImages

Večeras, s početkom u 21 čas, na Jutjub kanalu Narodnog pozorišta, strimingom će biti emitovana Nušićeva komedija “Narodni poslanik” u kojoj je Komnenić tumačio glavnog junaka Jevrema Prokića. Bila je to njegova poslednja premijera na sceni matičnog teatra, a za pomenutu ulogu, na Festivalu “Bucini dani” 2015. godine, dobio je Nagradu “Zlatno zrno” za najbolje glumačko ostvarenje.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike