Knjiga sa posvetom jedinog arapskog nobelovca u „Adligatu“

16.01.2021

15:35 >> 12:07

0

Autor: Dejan Ćirić

Posvete Nagiba Mahfuza su prava retkost i veoma su tražene među kolekcionarima

Knjiga sa posvetom jedinog arapskog nobelovca u „Adligatu“
Copyright Profimedia

Ambasador Egipta u Beogradu Amir Aguvejli poklonio je knjigu „Odjeci biografije“ sa potpisom slavnog nobelovca Nagiba Mahfuza Zbirci Egipta u beogradskom Udruženju za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju „Adligat“.

Aguvejli napominje da egipatski nobelovac nije voleo da putuje i da su izuzetak bile njegove posete Beogradu.

– Čak nije otišao ni u Stokholm na uručenje Nobelove nagrade, ali je voleo da dolazi u Beograd koji mu je bio u srcu, kao i ova zemlja koju je veoma poštovao. I sada ga mi, na neki način, ponovo dovodimo u Srbiju, zatvaramo jedan životni ciklus, što bi njemu, sigurno, bilo izuzetno drago – kazao je Aguvejli na svečanosti u “Adligatu”.

Književnik Nagib Mahfuz dobio je Nobelovu nagradu za književnost 1988. godine i smatra se jednim od najznačajnijih arapskih književnika 20. veka.

– Njegove posvete su prava retkost i veoma su tražene među kolekcionarima. Smatra se jednim od prvih savremenih pisaca arapske literature koji se bavio temama realizma (egzistencijalizma). Objavio je 34 novele, 30 scenarija i više od 350 kratkih priča. Egipat je ostavio dubok trag u istoriji svetske i naročito arapske književnosti, a Nagib Mahfuz je u toj književnosti ostavio izuzetno dubok trag. U predstavljanju svetske književne scene, „Adligat“ je ponosan da može da prikaže i autentičnu posvetu ovog izvanrednog pisca – ističe Viktor Lazić, predsednik „Adligata“.

Promo/Adligat

Svečanoj primopredaji prisustvovali su predsednica Srpsko-egipatskog društva prijateljstva Aneta Ðermanović, profesor orijentalistike i bivši mabasador Darko Tanasković, koji je lično poznavao egipatskog Nobelovca i prisutnima govorio o tom poznanstvu. Među prisutnima je bila i predsednica Poslaničke grupe prijateljstva sa Egiptom Dubravka Filipovski, poverenica za zaštitu ravnopravnosti na čiju inicijativu je u martu prošle godine otvoren Salon Nobelovki u „Adligatu“, Brankica Janković i poslanik Vuk Mirčetić.

Pročitajte još

U Muzeju knjige i putovanja otvorenim pod krovom „Adligata“ nalazi se jedna od najznačajnijih zbirki knjiga o Egiptu u ovom delu Evrope, koja je formirana u saradnji sa Srpsko-egipatskim društvom prijateljstva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike