Kako bi Hendriks svirao danas: Stanley Jordan nastupa na Nišvilu u čast legendarnog gitariste

19.07.2021

09:47 >> 10:21

0

Iako i sam Jordan kaže da ovo jeste tribute program, zbog čega je na bini i obučen kao Hendrix, to je ipak daleko iznad puke imitacije, jer se on svojom krea

Kako bi Hendriks svirao danas: Stanley Jordan nastupa na Nišvilu u čast legendarnog gitariste
Copyright Džimi Hendriks / Profimedia

Poslednjih decenija jedan od najaktuelnijih jazz gitarista Stanley Jordan, predstaviće se na na Nišvilu programom: “Stanley plays Jimi”, kojim odaje počast i obeležava 50 godina od smrti sigurno najoriginalnijeg rok gitariste Džimija Hendriksa, ali i njegovog legendarnog nastupa na Wodstock festivalu, najavili su danas iz Nišvil festivala.

U klasičnoj “hendrixovskoj” formaciji trija (Laurence Cottle baš – Gabor Dornyei – bubnjevi), Stenli Džordan, poznat po svojoj “klavirskoj” tehnici sviranja gitare obema rukama na vratu gitare, nastupiće u petak 13. avgusta.

Iako i sam Jordan kaže da ovo jeste “tribute” program, zbog čega je na bini i obučen kao Hendrix, to je ipak daleko iznad puke imitacije, jer se on svojom kreativnošću nadovezuje na Jimijevo nasleđe.

Stanley Jordan / Profimedia

Ovo je, kaže Jordan, neka vrsta “fantazijskog koncerta” odnosno njegovo viđenje kako bi Hendriks, da je živ svirao danas.

Stanley Jordan iza sebe ima 4 Grammy nominacije, rasprodate koncerte širom sveta, milionske tiraže albuma, od kojih je recimo samo debi album iz 1985. godine “Magic Touch” proveo pedeset i jednu nedelju na prvom mestu Bilbordove jazz liste, a svirao je i snimao sa takvim imenima kao što su Benny Carter, Dižy Gillespie, Miles Davis, Billy Cobham.

Zbog svega toga njegov “hommage” Hendrix-u može izgledati kao iznenađenje ali samo na prvi pogled.

Džimi Hendriks / Profimedia

– Pre nego što sam se okrenuo džezu, slušao sam rok muziku, a upravo me je Hendriksova muzika i usmerila ka džezu. Jer, poznato je da je Hendrix “džemovao” sa nekim izuzetnim džezerima (Rasaan Roland Kirk, Larry Young), a imao i dogovorena sminanja sa Milesom Davisom i Gilom Evansom. Da nije iznenada preminuo i u trenutku kada je njegova kreativnost bila u izrazito uzlaznoj putanji – možemo samo da pretpostavimo u kom bi pravcu otišla njegova muzika – kazao je Džordan.

Stanli Džordan takođe naglašava da je ideju da se okrene “taping” tehnici koja mu je donela svetsku slavu (mada izvodeći ovaj program, osim što i veoma uverljivo peva, dosta svira i “klasičnom” rok tehnihom, odnosno trzalicom u desnoj ruci!) dobio upravo od Hendrixa:

Pročitajte još

– Gledao sam ga kako svira samo levom rukom, bez okidanja žica, a onda sam u jednom trenutku shvatio da bih mogao da na vratu upotrebim i desnu ruku – kaže Džordan.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike