Jovana Gavrilović za 24sedam o seriji "Branilac": Osetila sam iskonski strah u scenama ubistva i silovanja

01.07.2021

18:29 >> 18:35

0

Taj osećaj da neko trči za tobom i da želi da te povredi je zaista zastrašujuć i nije mi bilo nimalo prijatno. Takođe, s druge strane tu je osećaj habros

Jovana Gavrilović za 24sedam o seriji "Branilac": Osetila sam iskonski strah u scenama ubistva i silovanja
Copyright Jovana Gavrilović / AtaImages / Antonio Ahel

Mlada glumica Jovana Gavrilović s pravom je jedna od najangažovanijih jer je njen talenat upečatljiv i primećen, bilo na televiziji ili na pozorišnoj sceni.

Pažnju publike je skrenula u brojnim pozorišnim predstavama Ateljea 212 i drugih teatara, kao i u filmu “Rekvijem za gospođu J”, ali i u TV serijama “Sumnjiva lica”, “Žigosani u reketu”, “Kaljave gume” i nedavno u “Radio Milevi”.

Gavrilovićevu smo sinoć imali prilike da gledamo u predstavi “Putovanje izvan središta zemlje” u okviru Belefa gde je ostavila ubedljiv utisak igrajući stjuardesu u avionu.

Jovana Gavrilović / 24sedam / Goran Sivački

Pre nekoliko dana u Ateljeu 212 počele su joj probe komada “Pristanak” u režiji Nebojše Bradića. Drama Nine Rejn, kako smo već pisali, bavi se advokatima, koji su istovremeno i prijatelji, zauzimaju suprostavljene strane u slučaju silovanja, a glavni svedok je žrtva, devojka čiji je život naizgled veoma daleko od njihovih.

Jovana Gavrilović sa kolegama na probi predstave “Pristanak” / Promo / Andja Brstina

Sličnom temom baviće se i serija “Branilac” koja će rekonstruisati istinite advokatske slučajeve različitih ubistava iz prošlosti, a svaka epizoda biće posvećena jednom misterioznom i nerazjašnom slučaju. Premijera bi trebalo da bude u drugoj polovini godine.

Ekipa našeg portala posetila je set kada se snimala epizoda “Dvostruko ubistvo u Mačvi”, i tom prilikom smo porazgovarali sa Jovanom Gavrliović koja tumači žrtvu, devojku Slavojku.

Možete li nam približiti vaš lik? 

Priča se dešava 1957. godine, a ja tumačim lik mlade devojke Slavojke, koja je odrasla bez roditelja i koja sticajem okolnosti dolazi do jedne porodice koja je oberučke prihvata. U jednom momentu glava kuće Milutin (Andrej Šepetkovski) se zaljubljuje u Slavojku, a ona to prihvata kao bratsku ljubav. Između njih se dešava ljubavni odnos, što ona doživljava kao silovanje i prijavljuje Milutina policiji. Nakon toga Slavojka misteriozno strada i ubistvo nikada ne biva razjašnjeno.

Jovana Gavrilović / 24sedam/Katarina Mihajlović

Šta vam je bilo najizazovnije i najteže u dočaravanju ove priče?

Na samom setu, najteže mi je pala scena njenog ubistva. Tako nešto, sa svim efektima i nasiljem koje se dešava u toj sceni, do sada nisam imala priliku da radim. Trebalo je odigrati što uverljivije, a ja sa takvim scenama nisam imala iskustvo. Bilo je vrlo izazovno. Pre snimanja smo pripremali scenu, bavili se istraživanjem i analizom lika, tako da smo onda sve završili u cugu. Igramo rekonstrukciju događja i nažalost, ove teme su sada aktuelne i o njima u poslednje vreme često razmišljam.

Koji je vaš stav prema tome?

Pripremajući se za ulogu shvatila sam da iako imam 30 godina nemam stav o tome šta je silovanje i šta znači biti zlostavljan. Ono što je mene fasciniralo je to što je ova devojka bila mlada, neuka i neobrazovana, ali je odmah nakon zlostavljanja otišla u policiju da prijavi svog zlostavljača. To je dosta hrabar čin i danas, a kamoli 1957. godine, kada se slučaj desio. Poželela sam da odigram takav lik makar u rekonstrukciji.

Koje su vas emocije obuzimale, a koje je bilo teško naći u sebi prilikom građe lika?

Uglavnom su emocije bile komplikovane – to je neki strah, panika, bilo mi je teško da nađem to u sebi jer, srećom, nikada nisam osetila ništa približno. Na momente mi se zaista probudilo to osećanje panike i iskonski strah bez obzira što znam da smo na setu i da je sve isplanirano. Taj osećaj da neko trči za tobom i da želi da te povredi je zaista zastrašujuć i nije mi bilo nimalo prijatno. Takođe, s druge strane tu je osećaj habrosti, slobode i samostalnosti da zaštitiš sebe.

Jovana Gavrilović / 24sedam/Katarina Mihajlović

Kako se iz takvih osećanja brzo vratite i uđete u novu, različitu ulogu koja vas čeka sutradan, na primer, u pozorištu?

Lako, kao i u životu – 5 minuta veselja, pet minuta tragedije i tako u krug. Mi se na to nekako naučimo i malo postanemo zavisni od toga. Ne volim da pravim neku misteriju preteranu, mislim da većina glumaca zapravo uživa u toj dinamici i emotivnim kaskadama.

Potpuno različitu ulogu ste ostvarili u seriji “Radio Mileva”, čija druga sezona nas uskoro očekuje. Kakvo iskustvo nosite iz tog projekta?

Veselo i blesavo snimanje na kojem se zabavljamo i u kadru i van kadra jer je tema i ekipa takva kakva jeste, veličanstvena i duhovita. Radujem se svakom snimajućem danu.

Jovana Gavrilović / 24sedam/Katarina Mihajlović

Nedavno ste završili i snimanje debitantskog filma Siniše Cvetića “Usekovanje” gde igrate sa kolegom Pavlom Mensurom. Koliko je važno govoriti o tom  društvenom problemu i temi kakva je narkomanija?

Prvenstveno želim da istaknem da je u pitanju divna, sveža i pametna ekipa sa zanimljivom i ozbiljnom životnom pričom. Čim sam pročitala taj scenario bila sam njime opčinjena i srećna pošto ću biti deo takvog projekta. Igram devojku koja radi u ustanovi za odvikavanje od narkotika. Inače, i jedan član njene porodice je zavisnik od droge. Kao neko sa strane, ona vidi ono što porodica ne može da vidi i prihvati. Ovo nije priča o narkomaniji, već o porodici i situaciji u kojoj se ona nađe. Mislim da je mnogo važnije pričati o porodici, jer su bolesti zavisnosti i razna devijantna ponašanja zapravo posledica nekih problema unutar nje. Lično, takvu priču nemam u svom okruženju, ali mogu da vidim model kako sve u jednom trenutku počinje da se urušava i stvari se zakomplikuju, a pri tome se propuštaju prilike da se isprave i promene. O tome je važno pričati.

Pročitajte još

Kako ste se nosili sa proteklim periodom kada niste mogli dugo da izađete na scenu?

Lično sam se osećala kao beskućnik. Teško mi je padalo. Ne doživljavam svoju profesiju, a nadam se da neću nikad, kao posao, moje kolege su i moji prijatelji. I bilo mi je teško da budem razdvojena od njih i moje kuće.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike