24sedam na snimanju nove serije "Branilac" koja rekonstruiše istinita ubistva iz prošlosti

26.04.2021

17:25 >> 17:27

0

Na setu su nas sačekali rediteljski dvojac Jelena Svetličić i Gojko Despotović, glumice Jovana Gavrilović i Milena Predić, kao i glumci Andrej Šepetkovsk

24sedam na snimanju nove serije "Branilac" koja rekonstruiše istinita ubistva iz prošlosti
Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Nadomak Beograda, na Ubu, posetili smo danas set gde se snima nova serija “Branilac”, prema scenariju Biljane Maksić i Vladimira Mančića, u režiji Jelene Svetličić i Gojka Despotovića, čije je emitovanje planirano za drugu polovinu godine na RTS.

Kamere su uključene, čuje se: “Tiho, snimamo”, glumci su u elemantu, a mi čekamo da se čuje “Stop, dobro je, snimljeno”. Dočekali smo i to vrlo brzo, pauza za predah je proglašena, te smo imali prilike da porazgovaramo sa rediteljima i glumcima i čujemo njihove utiske.

Kako smo saznali od rediteljskog dvojca serija je rađena prema istinitim događajima opisanim u knjigama advokata Olivera Injca “Velike advokatske odbrane” i Filota File “Branio sam na smrt osuđene”, kao i prema originalnim arhivskim predmetima advokata Veljka Guberine i Tome File.

24sedam/Katarina Mihajlović

Svetličićeva je objasnila da su slučajeve koje ovaj serijal obrađuje birali sa više aspekata. Po tome, do koje mere su uzburkali i izazvali interesovanje u javnosti, ali i po umeću advokata da pomere granice u odbrani čoveka.

– To su vanvremenske priče o ljudskim sudbinama ali i o profesiji koja se temelji na zakletvi da brani ne delo koje je počinjeno, već čoveka koji je vrlo često unapred osuđen u javnosti. Sve priče pratimo iz ugla naratora, advokata branitelja u potrazi za istinom, koji postupno rasvetljava okolnosti koje su dovele do zločina. Odbrana krivice ili odbrana nevinosti? Često nejasna granica i za samog branitelja – kaže rediteljka i dodaje:

– Ovaj serijal, na filmski uzbudljiv način, elementima drame, trilera i misterije obrađuje ozbiljna pravna i filozofska pitanja u zakonodavstvu koja su aktuelna i danas.

24sedam/Katarina Mihajlović

Ona podseća da su zakon i poverenje u sudstvo temelji na kojima su ovi advokati svojim taletnom, obrazovanjem, humanošću i poznavanjem svetskog zakonodavstva izdejstvovali svoje odbrane.

– Iako smeštene u drugo vreme, sve priče odišu savremenošću jer su ljudske manjkavosti i ljudski gresi uvek isti. Ono što će možda ostati kao najveće pitanje nakon gledanja ovog serijala jeste, jesmo li se približili ili udaljili od toga da pravo i ono što je pravedno postanu jedno – kaže rediteljka i ističe da advokati imaju običaj da kažu: “Bolje i petorica krivih i oslobođenih, nego da jedan nevin nastrada.”

24sedam/Katarina Mihajlović

24sedam/Katarina Mihajlović

Serijal obrađuje period od 1955. do 1975. godine, a kroz 9 epizoda opisano je 6 slučajeva – “Tragedija jednog kordunaša”, slučaj Đenković, advokat Veljko Guberina, “Ubistvo advokata Sotirovskog”, slučaj Točilovac, advokat takođe Guberina, zatim “Jedan dan života” slučaj Najdanović, isti advokat, kao i “Ko je ubio dečaka Vitomira”, slučaj Uroš Mihajlović, advotak Filota Fila. Obrađuje se i slučaj “Kada strah od života nadvlada strah od smrti”, slučaj Jezdimir Gajić, advokat Toma Fila i “Dvostruko ubistvo u Mačvi”, slučaj Milutin Popović, advokat Slobodan Subotić čijem smo snimanju danas prisustvovali.

24sedam/Katarina Mihajlović

Ispred kamere bili su glumice Jovana Gavrilović i Milena Predić, kao i glumci Andrej Šepetkovski i Milan Caci Mihailović. Godina je 1957. i jedan čovek (igra ga Šepetkovski), osuđen je za silovanje na osnovu iskaza, nije bilo dokaza. Osuđen je na kaznu smrti i on odlučuje da beži. Kada se vratio po ženu (igra Predićeva), i decu, krenula je potera za njim jer se desilo ubistvo u selu – devojke (igra Gavrilovićeva), koja ga je i optužila. Nijedan dokaz nije upućivao na njega i advokat pokušava da se izbori da se presuda preinači i da ga oslobode – u čemu i uspeva.

24sedam/Katarina Mihajlović

Advokate igraju Nenad Jezdić (Guberina), Tihomir Stanić (Filota Fila) i Nebojša Dugalić (advokat Subotić).

– Igram životnog automehaničara, raspoloženog i vedrog, srdačnog i porodičnog čoveka, kome se dolaskom gošće u kuću promeni čitav život. On počini silovanje, međutim on to tako ne doživljava, al ona da, i zbog toga biva osuđen. Pitanje je šta se zaista desilo, možemo samo da naslutimo. Ono što je sigurno je to da je ona to tako doživela i da je bio osuđen. On je svakako izdao i prevario svoju ženu, što je greh i krivica. On oseća muku i nemir zbog toga. Da se pokajao i priznao možda bi bilo drugačije. Nakon bežanja od presude, i vraćanja u selo njega osuđuju i za ubistvo, a ostaje otvoreno do kraja da li je on to počinio kao što je to mislilo celo selo ili nije – priča Šepetkovski.

24sedam/Katarina Mihajlović

Gavrilovićeva priznaje da joj je bilo vrlo uzbudljivo da i iza kamere cele ekipa raspravlja ko je ubica, dok ona brani svoj lik, a Šepetkovski svoj.

24sedam/Katarina Mihajlović

– Dese se čudne okolnosti u kojima se Milutin kao glava kuće zaljubi u devojku koju ja tumačim, a ona, nesvesna ljubavi uopšte, doživi to kao bratsku ljubav. Kada se desi između njih ljubavni odnos ona to doživi kao silovanje i prijavi ga policiji, nakon čega ona misteriozno nastrada, što nikada zaista nije bilo rasvetljeno – kaže glumica.

24sedam/Katarina Mihajlović

Mihajlovićeva ističe da prvi put radi na ovakvom projektu koji se bavi rekonstrukcijom istinitog događaja, te joj je to bio veliki izazov.

Ekipa se ponovo okupila, čulo se “Akcija, tiho, snimamo”, a mi smo ih ostavili da nastave svoj posao, kako bismo seriju dočekali u drugoj polovini godine. “Branilac” se snima u produkciji Radio-televizije Srbije i izvršnoj produkciji “UP&UP”.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike