Sofija Juričan za 24sedam o ulozi zlostavljane devojke: Žrtva onih koji nisu marili za njen život

22.06.2021

18:46 >> 17:56

0

Imamo jedno japijevsko društvo, licemerne odnose unutar tih parova, a sa druge strane imamo priču koja se tiče jedne duboko traumatizovane devojke koja je bi

Sofija Juričan za 24sedam o ulozi zlostavljane devojke: Žrtva onih koji nisu marili za njen život
Copyright Sofija Juričan /ATAImages/ Antonio Ahel

Reditelj Nebojša Bradić režira predstavu po drami “Pristanak” Nine Rejn koja je premijerno izvedena u londonskom Nacionalnom teatru 2017, da bi naredne sezone bila prebačena u Pozorište “Harold Pinter” na Vest Endu. “Varajeti” ju je ocenio kao “modernu klasiku koja se ne pojavljuje tako često”, “Dejli Telegraf” da je “napeta, zabavna, tragikomedija našeg vremena”, a “Njujork Tajms” kao “najžešću novu dramu godine”.

U predstavi, koja će premijerno biti izvedena na jesen u Ateljeu 212, u glumačkoj podeli su Tamara Dragičević, Jovana Gavrilović, Bojan Žirović, Branislav Trifunović, Petar Benčina, Jelena Stupljanin i Sofija Juričan koja je za naš portal govorila o važnosti teme ovog komada, kao i o angažovanosti pozorišta uopšte.

– Advokati, koji su istovremeno i prijatelji, zauzimaju suprostavljene strane u slučaju silovanja. Glavni svedok je žrtva, devojka čiji je život naizgled veoma daleko od njihovih. Fantastičan je komad, odlična je ekipa. Mnogo mi se dopala uloga. Igram devojku koja je sa margine društva i koja je imala, zajedno sa sestrom, traumu od seksualnog zlostavljanja koje je preživela, a koje joj se desilo još jedanput – otkriva Juričan i dodaje:

Sofija Juričan /ATAImages/ Antonio Ahel

– Radnja teče na dva nivoa. Imamo jedno japijevsko društvo, licemerne odnose unutar tih parova, a sa druge strane imamo priču koja jeste povezana sa njima, a koja se tiče jedne duboko traumatizovane devojke koja je bila kolateralna šteta jednog sistema, nebrige i predrasuda onih koji nisu marili za njen život, nego su radili samo svoj posao.

Na pitanje koliko je važno da pozorište bude angažovano na ovaj način i da tretira aktuelne teme, glumica kaže:

– Pozorište, da bi bilo uspešno, mora u neku ruku, između ostalog, da pogodi društveni trenutak i teme koje su aktuelne da bi se publiku to i ticalo. Naravno ne mora uvek, ali kada se to potrefi onda to jeste još jedna od stavki koje predstava može da donese. Čini mi se da smo korak bliži katarzi kada nas nešto potrese ili bar zainteresuje da se zamislimo nad problemom. Ovi problemi kojima se bavimo u komadu su globalne teme koje se sve više otvaraju u poslednje vreme.

Juričan ističe da je izuzetno važno istaći da je neophodno da se ozbiljno govori o pravima žena, i da se bori za zaista bolji položaj, “a ne samo na papiru i kroz rodnu ravnopravnost – da li će neko biti učitelj ili učiteljica.”

Promo/Teodora Ćirić

– Potrebno je da se zaista konkretno dela na svim nivoima. Sada i u najdemokratskijim državama, kakva je na primer Amerika, javne ličnosti napokon istupaju i pričaju o tome koliko su žene u neravnopravnom položaju, počev od toga da imaju malu platu ili nemaju osiguranje. Verujem da je to dug proces, jer smo u biti nezrelo društvo u mnogim segmentima i ne može se ni očekivati da odjednom rešimo sve te probleme preko noći – ističe glumica i dodaje:

Pročitajte još

– To su borbe koje se dobijaju na duge staze, malo po malo. Takođe, jako je važno da se ne dogodi zamena teze jer se može otići u razne druge krajnosti. Treba sačuvati zdravlje i neki normalan odnos i prema ženama i prema muškarcima. Pobornik sam toga da takvim problemima treba da se bave stručni ljudi, da se te teme ne tretiraju samo kroz novine i to na jedan populistički način, nego da postoje ljudi koji će o tome stručno brinuti i donositi odluke. Zato postoji zakon i nismo svi pozvani da sudimo. Mi možemo svoja iskustva da podelimo, ali moramo da pustimo struku da o tome na najstručniji način presudi. Danas smo svedoci koliko ništa od toga ne funkcioniše.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike