JDP priprema predstavu po prvoj drami Petera Handkea

09.12.2020

14:26 >> 18:08

0

Kaspar je komad koji je, u vreme kada je objavljen (1967), izazvao gotovo revolucionarni pomak u tradicionalnom shvatanju pisanja za pozorište, a danas se smat

JDP priprema predstavu po prvoj drami Petera Handkea
Copyright Peter Handke/Profimedia

U Jugoslovenskom dramskom pozorištu u toku su probe predstava “Kaspar” Petera Handkea u režiji Miloša Lolića i “Moj muž” Rumene Bužarovske u režiji Jovane Tomić.

“Kaspar” je prvi Handkeov komad koji je, u vreme kada je objavljen (1967), izazvao gotovo revolucionarni pomak u tradicionalnom shvatanju pisanja za pozorište, a danas se smatra, ne samo jednim od najznačajnijih nemačkih komada ikada, već i jednim od klasičnih komada 20. veka.

Priča je inspirisana slučajem Kaspara Hausera koji je “odgojen u mračnoj rupi, sa 17 godina zalutao u nemački grad 1824. godine, znajući samo jednu rečenicu i tako postao naučni kuriozitet: gotovo odrastao čovek bez jezika i spoljnih uticaja, tabula rasa na kojoj bi društvo i njegovi nastavnici mogli da pišu nekažnjeno“, i za temu ima prisilnu socijalizaciju, odnosno prikazuje kako se nevino dete uništava nametanjem jezika.

Promo / JDP

U drami Petera Handkea igraju Miodrag Dragičević, Anđelika Simić, Nikola Rakočević, Sanja Marković i drugi, a igraće se na Sceni „Ljuba Tadić“.

Prvo celovito književno pojavljivanje na srpskom jeziku znamenite makedonske prozne spisateljice Rumene Bužarovske “Moj muž”, na Sceni Studio JDP režira Jovana Tomić, a igraju Sanja Marković i Jovana Belović. Odmah po objavljivanju, zbirka kratkih priča izazvala je veliku pažnju kritike i čitalačke publike.

Promo / JDP

Predstave “Pučina” Branislava Nušića u režiji Egona Savina i diplomska predstava studenta Akademije umetnosti u Novom Sadu Ivana Vanje Alača “Beogradska trilogija” Biljane Srbljanović su završene. Generalne probe su održane, a premijere obe predstave se očekuju kada epidemiološki uslovi to dozvole.

Pročitajte još: Održana tribina o Peteru Handkeu: Crna rupa koja preti

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike