Izložbom Miloša Šobajića otvorena Galerija Kombank dvorane: Ceo moj život je jedna velika potraga za istinom i ljubavlju

05.03.2021

19:20

0

Ovom prilikom, predstavljena je i umetnikova knjiga Mojih devet života u kojoj je pisao o svom životu, slikarstvu, umetnosti uopšte i svemu što se događa p

Izložbom Miloša Šobajića otvorena Galerija Kombank dvorane: Ceo moj život je jedna velika potraga za istinom i ljubavlju
Copyright 24sedam / Goran Sivački

Izložbom slika, skulptura i video radova, jednog od najvećih slikara i umetnika sadašnjice Miloša Šobajića danas je svečano otvorena Galerija Kombank Dvorane. Ovom prilikom, predstavljena i njegova knjiga “Mojih devet života”.

U uvodnoj reči Šobajić je istakao da je izložene radove stvarao tokom 20 godina, a da bi sve mogao da svrsta pod jednu zajedničku temu – progon.

– Taj progon slikam od početka na različite načine, a ovih sedam slika predstavljaju srž i voleo bih da ga osetite bar malo, onako kako sam ja osetio dok sam stvarao – kazao je umetnik.

Govoreći o knjizi, priznao je da mu je u početku izgledalo nesuvislo da piše o sebi, ali da je shvatio da je to samo baza da napiše ono što misli o slikarstvu i umetnosti uopšte.

– Istina je da sam proputovao i živeo u gradovima od Nikšića, Beograda, do Istanbula, Pariza… Druženja sa Zukom Džumhurom, iskustva izlaganja po svetskim galerijama, život u Parizu, ljubavi… sve je u ovoj knjizi. Kada vratim film unazad, sve izgleda kao čudesan san – kaže Šobajić i dodaje da je u njoj pisao o svemu što se događa poslednjih decenija:

24sedam / Goran Sivački

– Slobodoumni ljudi beže i pokušavaju da skinu te stege globalizacije i da se spasu od jednobraznog razmišljanja koje nameće globalizacija. Moram da pomenem da je pre 40 godina, početkom sedamdesetih, ceo ovaj preobražaj i ovo rušenje duhovne vertikale, kojem smo svedoci, počeo baš u likovnoj umetnosti. To je bilo najpogodnije tlo da se kaže – da sve ono što smo dosad smatrali za kvalitet i za vrednost više ne vredi, nego dolazi konceptualna umetnost napravljena od NATO pakta i zvala se “NATOart”. Zadatak je bio da se sruši ta verikala koju smo gradili stotinama godina u ovom hrišćanskom svetu.  Zašto to sve? Zato što novi svetski poredak zahteva čoveka bez obrazovanja, čoveka koji ne pripada nijednoj naciji i nijednom narodu i čoveka koji će da prihvati tu novu diktaturu, novi komunizam ili neofašizam koji nam se očigledno sprema – zaključuje slikar.

Pišući knjigu “Mojih devet života”, prošao je, kako kaže, od svog rođenja do kraja i upamtio je jedan događaj “koji može da oslika ceo njegov život.”

– Kada sam bio mladić, dvanaestogidišnjak, s prijateljima smo jedne noći na polju, koje je inače mali aerodrom pored Nikšića, gađali kamenjem zvezde u pokušaju da ih pogodimo. Sve kamenje nam se vraćalo, a ja sam uzeo jednu jabuku i zafrljačio je visoko gađajući najsvetliju među zvezdama i jabuka se nikad nije vratila. Mi smo bili zapanjeni gde je ona i kako nije pala. Otišli smo kući i tu jabuku od tada ja čekam da mi se vrati, tražeći tako istinu, ljubav i suštinu ovog mog postojanja na zemlji. Nadam se da će se jednom pojaviti, a verovatno neće nikad. Ceo moj život je jedna velika potraga za istinom i za ljubavlju kroz slikarstvo i evo i kroz pisanje sad – priča Šobajić.

24sedam / Goran Sivački

Ističe da je za stvaranje neophodna energija jer slika bez nje ne postoji, a pitanja je zapravo šta ta energija može biti – belo platno ili prepunjeno…

– U svakom slučaju najvažnija je ta želja za životom koju sam nasledio od svoje majke. Ona ima 100 godina i u punoj je formi, ona i energija ljubavi me guraju da idem napred, u životu i u stvaralaštvu pre svega.

Na pitanje šta je to što bi mladog čoveka moglo da ponese sad u vreme te “napukle vertikale”, Šobajić kaže da su svi mladi u nezavidnom položaju.

– Mi stariji smo izbegli tu šamarčinu koju je napravio “NatoArt” pre 40 godina. Mladi to ne mogu da izbegnu osim ako ne misle svojom glavom. Umetnik je individualni stvaralac, ima individualno mišljenje, a ne kolektivno. Njemu ne može nijedna organizacija da objasni šta bi on trebalo da radi. Svaki mladi čovek će danas opstati i pobediće ako bude mislio svojom glavom i radio onako kako misli i oseća – zaključuje umetnik.

24sedam / Goran Sivački

Na izložbi, koju su otvorili direktor Kombank Dvorane Igor Stanković i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković, predstavljeno je sedam monumentalnih slika, kao i slika koja je obeležila početke Pariskog stvaralaštva slikara, kao i tri umetnikove skulpture koje su izlagane širom Evrope. Navedena umetnička dela nakon izložbe ostaće i predstavljaće deo trajne umetničke postavke Kombank Dvorane, koja će, kako je istaknuto, na ovaj način odati posebnu pažnju i prostor posvetiti jednom od najvećih slikara današnjice.

Pre otvaranja izložbe, pored umetnika, o knjizi “Mojih devet života” u izdanju Vukotić medije govorili su i direktor te izdavačke kuće Manojlo Vukotić i profesor doktor Darko Tanasković.

Pročitajte još

Tanasković je poručio da je knjiga ohrabrujuća i lekovita, svedoćenje jednog izvornog i vrhunski kultivisanog stvaraoca, kako je nazvao Šobajića, i dodao da je to “svedočanstvo i putokaz koji nam daje umetnost i mudrost.”

Vukotić je rekao da naslov knjige nije tačan, već je varka, on je kako kaže, umetnikova avantura uz njegovu saglasnost, jer kada pročitate knjigu “videćete da Šobajić nema 9 života, ima makar 99.”

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike