Izložba u Galeriji '73: Nežna strana kamena

12.01.2021

08:15 >> 12:19

0

Autor: Dejan Ćirić

Izložba skulptura hrvatskog vajara Petra Hranuellija, biće otvorena u četvrtak, 14. januara, u 19 časova

Izložba u Galeriji '73: Nežna strana kamena
Copyright Promo/Galerija 73

Postavku čine dvadeset tri skulpture koje su nastajale u periodu od 2017. godine do danas, kao svojevrsna retrospektiva i osvrt na nekoliko ciklusa, tema i motiva kojima se autor bavio u prethodnim godinama.

Skulpture su realizovane u kamenu, za koji je autor neraskidivo vezan svojim poreklom. Kao umetnik i skulptor Hranuelli se formirao na ostrvu Brač, a specifičan odnos koji od detinjstva ima sa bračkim kamenom, ali i bogato skulptorsko nasleđe tog podneblja, na neki način su ga determinisali kao stvaraoca. Birajući da stvara u kamenu koji nalazi u svojoj neposrednoj blizini, kao autentičnom i ćutljivom svedoku istorije, autor kao da želi da pokaže da Venera može biti i zagrebačka i sićevačka i prilepska i lička, a da nešto mekano i nežno leži u gotovo svakom kamenu i zarobljeno čeka da se pokaže.

Promo/Galerija 73

Većina radova koji će biti prikazani u Galeriji `73 nastali su u selu Tamnjanica, na jugoistoku Srbije. Poznat po tome da vezu sa podnebljem ostvaruje kroz odabir kamena, po prvi put Hranuelli je radio u kamenu iz Sićevačke klisure. Osim kamena iz Sićeva, veliki broj radova je realizovan u čuvenom mermeru iz Prilepa u kojem se Petar već godinama majstorski vešto izražava, kako u malim, tako i u monumentalnim formatima.

Pročitajte još

Hranuelli je rođen u Supetru 27. decembra 1975. godine, a do 1994. živeo je u Postirama na Braču. Izlaže od 1994. godine na 55 samostalnih i 107 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je mnogih nagrada i priznanja. O njegovom umetničkom opusu pisali su istaknuti likovni kritičari, a mnoga njegova dela nalaze se u stalnoj postavci muzeja, galerija i privatnih kolekcija u zemlji i inostranstvu (Hrvatska , Slovenija, Nemačka, Holandija, Italija, Austrija, Srbija, Turska, Engleska, Crna Gora, Španija, Kalifornija, Čile, Švajcarska). Član je HDLU-a od 2006. godine. Živi i radi u Zagrebu.

Promo/Galerija 73

Izložba će trajati do 26. januara, a svi posetioci se mole da poštuju mere zaštite u skladu sa zvaničnim preporukama. Nošenje maski je obavezno. U cilju unapređenja regionalne kulturne saradnje, izložba je podržana od strane Hrvatskog kulturnog centra i Ambasade Hrvatske u Beogradu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike