Homoseksualca bi trebalo da glumi homoseksualac, Francuza Francuz: Nova pravila za snimanje filmova

09.08.2021

05:55 >> 12:51

0

Autor: Dejan Ćirić

Identitet glumaca bi trebalo da se poklapa sa ulogama koje tumače - po rodu, rodnom identitetu, nacionalnosti, rasi/etničkoj pripadnosti, seksualnoj orijentac

Homoseksualca bi trebalo da glumi homoseksualac, Francuza Francuz: Nova pravila za snimanje filmova
Copyright Antonio Banderas i Tom Henks u filmu "Filadelfija"/ Profimedia

Amazon studios, firma koja proizvodi filmove i serije za svoju “prajm“ publiku, u smernicama za rad filmskih ekipa traži kvote za pripadnike marginalizovanih grupa i menja zahteve za tumačenje filmskih uloga.

Iz Amazona su objavili svoj priručnik za politiku inkluzije i “jačanje stalne posvećenosti diverzitetu i pravednom predstavljanju”. Reč je o preporukama za širenje priča i sižea u kojima su zastupljene sve grupe sa kojima to inače nije slučaj, kako bi takve osobe postale vidljivije.

Svaki film ili serija “koju smišlja i realizuje tim od više od troje ljudi” trebalo bi da u idealnom slučaju uključuje 30 odsto žena i 30 odsto manje zastupljenih rasnih ili etničkih grupa. Njihov broj bi trebalo da se postupno povećava i 2024. godine iznosi 50 odsto.

“Identitet” glumca i uloga treba da se poklapaju

Cilj je da se u “govornim ulogama” angažuje svaka od sledećih kategorija ljudi pri čemu 50 odsto njih moraju biti žene: LGBTQIA+, osobe sa hendikepom, kao i tri slabo zastupljene rasne/etničke/kulturne grupe. Pojedinačni karakter može da ispunjava i više takvih identiteta.

Tom Henks u filmu “Filadelfija”/Profimedia

Jedna od odredbi se svakako drastično održava na dosadašnje shvatanje glume i glasi: “Identitet glumaca bi trebalo da se poklapa sa ulogama koje tumače (po rodu, rodnom identitetu, nacionalnosti, rasi/etničkoj pripadnosti, seksualnoj orijentaciji, hendikepu)”.

Princip dodele uloga se menja

Drugim rečima, homoseksualca treba da glumi homoseksualac, Francuza – Francuz. I tako dalje. Lista mogućih i poželjnih kombinacija je svakako poduža, baš kao i lista neobičnih kombinacija koje bi mogle nastati i delom su već prisutne na filmskom tržištu, piše headliner.rs. Tako je sa konkurentskom Netfliksovom serijom “Bridžerton” koja prikazuje život pripadnika britanske “plave krvi” u ranom 19. veku i u kojoj dobar deo prikazanog viktorijanskog plemstva izgleda kao da je afričkog porekla.

Rege-Žan Pejdž, serije “Bridžerton”/Profimedia

Neki nemački komentatori su odmah podsetili na razne primere koji se kose sa novom politikom inkluzije. Tako, na primer, heteroseksualni oskarovac Tom Henks ne bi mogao da glumi homoseksualca u “Filadelfiji” ili mentalno hendikepiranog Foresta Gampa. Dastin Hofman ne bi mogao da igra autističnog Rejmonda Babita u “Kišnom čoveku” – ovakvo nizanje može da se nastavlja unedogled.

Dastin Hofman i Tom Kruz u filmu “Kišni čovek”/Profimedia

Glumac iz “kvote” – dobro rešenje?

Kritičari nove filmske doktrine podsećaju i da dodeljivanje takvih uloga isključivo “odgovarajućim” glumcima dovodi do njihovog definitivnog smeštanja u „fioku kvote“ iz koje će vrlo teško izaći.

Pročitajte još

Amazon naglašava da je pri koncipiranju svog priručnika konsultovao vodeće stručnjake i organizacije posvećene problemu male vidljivosti hendikepiranih ili marginalizovanih osoba. Sve u nameri da se filmovima i serijama ta vidljivost poveća i dosegne “globalno diverzifikovana publika”.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike