FEST fokus: Šerbedžija i Leon Lučev u neobičnom filmu o pesniku i plemiću Petru Hektoroviću (VIDEO)

05.05.2021

11:11 >> 16:32

0

Publika će u okviru ove selekcije moći da pogleda 14 filmova iz sedam zemalja

FEST fokus: Šerbedžija i Leon Lučev u neobičnom filmu o pesniku i plemiću Petru Hektoroviću (VIDEO)
Copyright Promo / FEST

U takmičarskoj selekciji “Fest Fokus” 49. Međunarodnog filmskog festivala – FEST, koji se održava od 7. do 16. maja, publika će u Domu omladine Beograda i bioskopu Cineplexx Galerija Belgrade moći da pogleda 14 filmova iz sedam zemalja.

U ovoj selekciji, čije filmove odlikuje hrabar filmski izraz i izbor teme, biće prikazana i dva domaća ostvarenja: dokumentarno-animirani film “Prizori iz života džukca” Tanje Brzaković i “Prolećna pesma” Natalije Avramović. Žiri u selekciji “FEST Fokus” čine reditelj Darko Nikolić, glumica Isidora Simijonović i rediteljka Katarina Koljević.

Iz zemalja bivše Jugoslavije dolaze tri ostvarenja. Film “Ribanje i ribarsko prigovaranje” hrvatskog reditelja MIana Trenca smešten je u 16. vek i govori o pesniku i plemiću Petru Hektoroviću i njegovim danima na moru u društvu dvojice ribara, sanjarenju i prisećanju na tragične mladalačke ljubavi. Glumačku ekipu predvode legendarni Rade Šerbedžija, ovogodišnji dobitnik počasne festivalske nagrade “Beogradski pobednik” za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti, i Leon Lučev, koji će biti gosti 49. Festa.

Drama “Dohvati nebo” crnogorskog reditelja Milutina Darića prati sredovečnog Milutina čija se životna harmonija ruši kada njegova supruga Magdalena doživi saobraćajnu nesreću i ostane nepokretna.

Slovenački film “Sanremo” reditelja Miroslava Mandića tematizuje ljubav dvoje ljudi u staračkom domu, koji obole od demencije i svaki susret doživljaju kao da se vide prvi put.

Promo / Fest

Festivalska publika će u selekciji FEST Fokus moći da pogleda šest filmova iz SAD.

Reditelj Džulijen Templ je 2001. godine bio gost Festa kada je predstavljao film “Prljavština i bes” o kultnom pank bendu Sex Pistols, a ovom prilikom će se pred auditorijumom naći još jedan njegov dokumentarac sa muzičkom temom – “Crock of gold: A few rounds with Shane MacGowan” o pevaču i frontmenu irskog sastava The Pogues.

Promo / Fest

Horor ostvarenje “Moje srce kuca kad mu ti kažeš” Džonatana Kuartasa dobio je Specijalno priznanje žirija za fotografiju na filmskom festivalu Trajbeka 2020. godine, a radnja prati Dvajta i njegovu sestru Džesi koji se suočavaju sa misterioznom bolešću njihovog brata Tomasa.

Drama “Surogat” Džeremija Herša govori o izazovima i moralnim dilemama koje surogat-roditeljstvo donosi za troje prijatelja, dok se komedija “Večera u Americi” Adama Rehmajera bavi odnosom pank rokera Sajmona i ekscentrične Pati u sumornom predgrađu američkog srednjeg zapada.

“Vodim te sa sobom” je američko-meksički film rediteljke Hajdi Iving, o kuvaru Ivanu koji donosi tešku odluku da pređe preko granice, obećavajući sinu i novootkrivenoj ljubavi da će se vratiti u Meksiko.

Dokumentarni film “Iznad vrha”, koji se planinarenjem bavi kroz prizmu spiritualnosti, režirao je Aleksandar Jović.

Iranska kinematografija će u “FEST fokusu” biti zastupljena sa dva ostvarenja: u filmu “Bez izbora” reditelja Reze Dormišijana još jednom u ovoj selekciji tematizuje surogat-roditeljstvo, kroz slučaj beskućnice u procesu protiv lekara.

Drama “Tiket” Morteze Faršbafa prati Davuda, pasioniranog kockara fokusiranog na sportsko klađenje, koji svu zaradu troši u onlajn kladionicama, i nada se da će mu utakmica Srbija-Kostarika na Svetskom prvenstvu promeniti život.

Rumunski film “Polje maka” oslikava borbu mladog rumunskog policajca Kristija, koji pokušava da nađe ravnotežu između identiteta čoveka koji radi u mačo hijerarhijskom okruženju i identiteta homoseksualne osobe koja privatno pokušava da zadrži samo za sebe.

Pročitajte još

Međunarodni filmski festival – FEST će ove godine biti održan uz poštovanje svih mera, a organizacioni tim festivala kao prioritet ističe zdravlje i bezbednost publike, gostiju i festivalskog tima.

Informacije o programu i prodaji karata za 49. Međunarodni filmski festival – FEST možete naći na sajtu festivala.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike