Entoni Hopkins: Novi Oskar i ulazak u istoriju (FOTO+VIDEO)

26.04.2021

09:36 >> 12:25

0

Autor: Dejan Ćirić

Ovo je njegov drugi Oskar posle skoro 30 godina i četiri nominacije, otkako je 1992. nagrađen za ulogu Hanibala Lektora u filmu Kad jaganjci utihnu

Entoni Hopkins: Novi Oskar i ulazak u istoriju (FOTO+VIDEO)
Copyright Profimedia

Entoni Hopkins (83), sinoć je osvojio Oskara za najboljeg glavnog glumca u porodičnoj drami „Otac“, što ga čini najstarijim dobitnikom ove prestižne filmske nagrade u istoriji dodele Oskara.

Ovo je njegov drugi Oskar posle skoro 30 godina i četiri nominacije, otkako je 1992. nagrađen za ulogu Hanibala Lektora u filmu „Kad jaganjci utihnu“. Samo 16 minuta na platnu u pomenutom psiho trileru bilo je dovoljno da legendarni glumac pokaže svoje maestralno glumačko umeće i odigra jednu od najvećih uloga u svojoj karijeri, ali i istoriji sedme umetnosti.

Profimedia

U najnovijem filmu „Otac“ Hopkins tumači oca koji živi sa ćerkom, dok mu bolest polako uzima razum. Poneka krhotina lucidnosti je i dalje tu, ali veći deo vremena nije siguran u čijem je stanu, ko su ljudi koji mu govore da se godinama poznaju, a on ih vidi prvi put u životu, i muči ga ono najteže pitanje: “Ko sam ja?“

Profimedia

Reditelj Florijan Zeler, koji je režirao ovaj film po sopstvenom komadu, savršeno ulazi u um dementne osobe tako što brka uloge na ekranu, ćerku glumi čas jedna čas druga glumica, situacije koje su se tobože desile, opet se ponavljaju, prostor se konstantno menja (slike na zidovima su čas tu, a čas nisu), što nam bolno i tragično dočarava zbunjenost, paranoju i frustraciju osobe koja polako gubi niti koje je vezuju sa realnošću, što je slavni glumac izvanredno dočarao.

Ceremonija 93. dodele Oskara bila je drugačija u odnosu na ranije manifestacije. Mnogo svedenija, bez pompe i glamura, a samo 170 filmskih stvaralaca bilo je prisutno u dvorani, u kojoj se insistiralo na poštovanju svih epidemioloških mera.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike