Emotivna sećanja na Feđu Stojanovića: Divan glumac, plemenit čovek, predivna duša

06.05.2021

05:34 >> 09:07

0

Autor: Dejan Ćirić

Vreme i mesto sahrane, kao i komemoracije biće naknadno objavljeno

Emotivna sećanja na Feđu Stojanovića: Divan glumac, plemenit čovek, predivna duša
Copyright Feđa Stojanović / Photo: PVJ/ATAImages

Mnogi umetnici sinoć su se na društvenim mrežama oprostili od glumca Feđe Stojanovića koji je juče izgubio bitku sa teškom bolešću u 73. godini života.

Direkcija Zvezdara teatra na čelu sa upravnikom Dušanom Kovačevićem na Fejsbuk stranici pozorišta je napisala: “Danas nas je napustio Feđa Stojanović, divan glumac i drag saradnik. Sećamo se predstava u kojima je igrao kod nas – “Lari Tompson – tragedija jedne mladosti”, “Večeras slušate” i “Ljubav u Savamali”.

Poslednji naslov je i dalje aktuelan, jer se već nekoliko sezona uvek igra pred rasprodatom salom, a pisac ovog pozorišnog hit komada – Ivan Lalić, kratko se oglasio rečima: “Ja imam sve manje snage da podnosim ovakve vesti. Feđa moj”.

Koleginica iz njegovog matičnog pozorišta Ateljea 212, Branka Šelić, objavila je: “Ode Feđica naš, žao mi je”, a glumica Tijana Čurović: “E moj Fele… Zbogom”, uz zajedničku fotografiju sa preminulim glumcem.

Photo: PVJ/ATAImages

“I kao čovek i kao umetnik mera vrednosti“, oglasila je glumica Jelena Đukić, a njena koleginica Ana Sakić se emotivno oprostila rečima: “Feđice moj dobri… naš Feđice… predivni… anđeli neka ga čuvaju zauvek”.

Rediteljka Jelena Bajić Jočić je na svom Fejsbuk profilu napisala: “Divan glumac, plemenit čovek, predivna duša! Feđa Stojanović! Počivaj u miru”, urednik dramskog programa RTS-a i reditelj Marko Novaković: “Počivaj u miru, dragi Feđa. Bila je čast raditi sa tobom”.

Televizijski i pozorišni režiser Miško Milojević se prisetio neki davnih vremena: “Iako smo tokom proteklih decenija više puta radili zajedno, moje najsnažnije sećanje na Feđu je sa Akademije, kada je on, zajedno sa pokojnom Marinom Koljubajevom igrao, kao neku ispitnu predstavu, duo dramu – jednočinku, koja se, koliko se sećam zvala “Podsetnik”. Ne pamtim ni ko je bio pisac, ni ko je režirao taj ispit, ali su Feđa i Marina zračili nekim neverovatnim šarmom i istančanom glumačkom energijom. Već tad se moglo prepoznati da će ti studenti III godine glume postati veliki glumci. Naravno, pamte se Feđine uloge iz Ateljea 212, ali meni je, eto, ostao u sećanju taj briljantni medaljon iz davnih dana – zaključio je TV autor.

Photo: PVJ/ATAImages

Stojanovićevo matično pozorište Atelje 212 oprostilo se od svog glumca, ističući da je preminuo nakon teške bolesti, a karijeru je gradio na filmu, televiziji i u teatru. Izdvojili su čitav repertoar njegovih uloga u ovoj kući, gde je došao davne 1973. godine (“Iza kulisa”, “Lagum”, “Silvija”, “Tri verzije života”, “Proslava”, “Otac na službenom putu”, “Zoran Đinđić”, “Sedam i po”, “Trst”, “Revizor”, “Gospodin Biderman i piromani”). Poslednju ulogu u Ateljeu je ostvario tokom pandemije, u predstavi “Dabogda te majka rodila” u oktobru prošle godine.

Pročitajte još

Podvukli su da je igrao na gotovo svim scenama Beograda – JDP, Bitef teatar, Madlenianum, “Duško Radović”, “Boško Buha”, festivalima BELEF, i spomenutom Zvezdara teatru. Poslednja upečatljiva uloga na televiziji mu je bila u seriji “Istine i laži” (2019), od preko 300 epizoda.

Vreme i mesto sahrane, kao i komemoracije biće naknadno objavljeno.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike