"Dok slušamo muziku, sadašnjost je večna": Festival u čast Isidore Žebeljan na Kolarcu

15.09.2021

12:20 >> 10:56

0

Autor: Dejan Ćirić

Na manifestaciji će publika čuti dela koja će biti prvi put izvedena u Srbiji, među kojima je kompozicija za gitaru iz 1999. godine, koju je kompozitorka po

"Dok slušamo muziku, sadašnjost je večna": Festival u čast Isidore Žebeljan na Kolarcu
Isidora Žebeljan - Copyright Isidora Žebeljan YouTube

Kolarčeva zadužbina saopštila je danas da će festivalom “Isidori u čast”, koji će 25. i 26. septembra okupiti njene prijatelje, kolege i umetnike, obeležiti prvu godišnjicu od smrti kompozitorke Isidore Žebeljan (1967-2020).

“Festival će obuhvatiti predstavljanje knjige intervjua i autorskih tekstova kompozitorke jedinstvenog muzičkog jezika i izvođenje njenih dela od kojih će neka moći da se premijerno čuju u Srbiji”, kaže se u saopštenju.

Isidora Žebeljan Tanjug/Rade Prelić

Iz Kolarčeve zadužbine su najavili da će među umetnicima koji učestvuju na festivalu biti holandsko-britanski violinista i umetnički direktor Međunarodnog muzičkog festivala u Holandiji Stift Daniel Rouland, za koga je Isidora komponovala Koncert za violinu i orkestar ”Tri čudne ljubavi”, i čelistkinja Maja Bogdanović.

Kako je najavljeno, prvog dana festivala u 18 časova, u Kolarcu će biti predstavljena knjiga intervjua i autorskih tekstova Žebeljan “Dok slušamo muziku, sadašnjost je večna”, u izdanju Akademske knjige, nastupom članova Žebeljan ansambla, a govoriće Anica Dobra, Vladislava Gordić Petković, Bora Babić i Borislav Čičovački.

U večernjem programu 25. septembra od 20 časova, biće održan koncert solističke i kamerne muzike “Isidora intimno”, sa delima Žebeljan koja će biti prvi put izvedena u Srbiji, među kojima je kompozicija za gitaru iz 1999. godine, koju je kompozitorka posvetila sinu Petru.

Isidora Žebeljan Tanjug/Rade Prelić

Drugog dana festivala, u 20 časova, u Kolarcu je koncert “Isidora moćno” u okviru kojeg će biti izvedena i poslednja dovršena kompozicija Žebeljan “Gajdaški vitraž”, koja je omaž banatskim pejzažima i muzici, kao i kompozitorkinom detinjstvu.

Pročitajte još

Festival “Isidori u čast” organizuje Kolarčeva zadužbina uz podršku Sekretarijata za kulturu Grada Beograda i SOKOJ-a.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike