"Dara iz Jasenovca" kao potresno svedočanstvo o žrtvama Holokausta

22.04.2021

16:55 >> 18:20

0

U noći između 21. i 22. aprila 1945. godine dve grupe od više od 1.000 zatočenika pokušale su proboj iz ustaškog koncentracionog logora Jasenovac, tačnij

"Dara iz Jasenovca" kao potresno svedočanstvo o žrtvama Holokausta
Copyright Promo/MCF

Dan sećanja na žrtve Holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu obeležava se u Srbiji svake godine 22. aprila i posvećen je sećanju uglavnom na Srbe, ali i Roma i Jevreje, stradale u masovnim zločinima tokom Drugog svetskog rata u nacističkoj tvorevini Nezavisnoj Državi Hrvatskoj i u okupiranoj Jugoslaviji.

Taj datum je svesno izabran, zato što su u noći između 21. i 22. aprila 1945. godine dve grupe od više od 1.000 zatočenika pokušale proboj iz ustaškog koncentracionog logora Jasenovac, tačnije iz Logora Donja Gradina i Logora Kožare, u NDH, a od kojih se spasilo samo oko 100.

Film “Dara iz Jasenovca” koji je imao televizijsku premijeru u februaru, a čije je prvo prikazivanje u domaćim bioskopima odloženo zbog trenutne epidemiološke situacije, potresao je gledaoce širom zemlje, iako ih je svojom estetikom donekle poštedeo užasnih scena, ali iskustvo onih koji su u logorima Jasenovac, Gradina i Stara gradiška stradali nije moglo da bude dočarano, a da publika ne oseti užasni nemir i duboku tugu.

Profimedia

Ovo su samo neke od potresnih scena:

Pesma “Zaspo Janko”

Danas već mnogo ljudi zna da je pesma “Đurđevdan” nastala u vozu za NDH logore. Ali jedna druga pesma rasplakala je gledaoce filma “Dara iz Jasenovca”. Da umire svoju decu, ali i smanje sopstveni strah hrabre žene iz voza zapevale su pesmu “Zaspo Janko pod jablanom”. U pitanju je stara pesma iz Moslavine.

Pročitajte još

Igra sa stolicama

Trenutak kada logoraši trče oko stolica znajući da će neko od njih biti mrtav, dok ustaše to gledaju i uživaju u predstavi, bio je trenutak kada su mnogi odlučili da naprave odmor od filma. Nož koji Ante Vrban, ustaški zločinac koristi, bio je poznat kao “srbosjek“.

Gornji deo ovog noža je bio napravljen u obliku kožne rukavice oblikovane tako da palac prolazi kroz rupu, a oštrica kao da izlazi iz ruke. Oštrica-nož je bila zakrivljena i dugačka na konkavnoj strani 12 cm. Nož je bio pričvršćen za ovalni bakarni tanjir koji je bio vezan za debeli kožni omotač rukavice. Na taj način je ruka onog ko koristi ovaj nož bila zaštićena, a brzina klanja nožem povećana.

“Dara iz Jasenovca” Promo/MCF

Darin otac pronalazi njenu majku i brata

Nada Ilić, majka malene Dare, u filmu je pokušala da sačuva sina da ih u logoru ne razdvoje, zbog čega su oboje izgubili živote. Nakon toga mrtvu suprugu i sina ugledao je Darin otac koji nije imao priliku da ih sahrani, već se uz bol i suze oprostio. Darinog oca spasao je njegov prijatelj Jevrejin, podsetivši ga da mu je dvoje dece još živo. Zamolio je mrtvog Jova, Darinog brata, da mu pozdravi tamo na nebu njegova četiri sina i ćerku i da im kaže da tata uskoro dolazi. Nekoliko trenutaka kasnije i sam je bio mrtav.

Pročitajte još

Njega igra Bojan Žirović, koji napominje da mu je iskustvo u snimanju ovog filma bilo intenzivno i teško već od prvog susreta sa scenarijem.

– Neretko, film se prati u suzama i izaziva jako intenzivne emocionalne reakcije, ali autori su se sačuvali od toga da gledanje ovog filma u ljudima ne proizvede neko ogorčenje i mržnju. To je moglo da se dogodi, a ne bi bilo dobro i mislim da se u tome uspelo. Jer na taj način bi se uhvatili u kolo upravo sa tim duhom koji je i proizveo svo to nasilje i stradanje, što bi svakako bilo pogrešno – naglašava ovaj protagonista filma “Dara iz Jasenovca”, a piše Telegraf.

Dara odlazi da pokupi zdelu

Kuvarica saopštava ustaškom vojniku da nema dovoljno hrane za sve logoraše. On taj problem “rešava” tako što nasumice zapuca na sve okupljene. Dara, znajući da bez zdele neće moći da nahrani brata, hrabro izlazi napolje, zaobilazi mrtva tela dok su puške još podignute, uzima zdelu, kašiku i hranu i odnosi svom bratu.

Promo / MCF

Puštanje gasa na decu

Ante Vrban traži od časne sestre da razdvoje slabu decu i “Židove, ako ih je ostalo” i stave u podrum. Dok deca leže jedni preko drugih i gledaju ga pravo u oči, on ravnodušno ispušta gas i zatvara vrata.

Pročitajte još

Dara izgovara “iz Jasenovca”

Dijana Budisavljević, žena koja je toliko zadužila srpski narod, takođe je prikazana u ovom filmu. Na samom kraju ona pita Daru odakle su Bude i ona. To pitanje je nekoliko puta postavljeno u filmu, i to Darinoj majci, i ocu. Oni su svaki put ponavljali ime svog sela – Mirkovci. Ali ne i Dara. Jasenovac je nju toliko odredio, odvojio je od majke i brata i njoj prerano dodelio ulogu majke, brižne i požrtvovane čuvarke, te izgovara “iz Jasenovca”, piše Telegraf.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike