Dan žena u znaku umetnosti: Upoznajte srpske slikarke 20. veka

08.03.2021

15:01 >> 16:44

0

Autor: Dejan Ćirić

Mnoge od njih izgubile su živote tokom Prvog svetskog rata, a svakako nezaobilazna figura tog perioda, simbol otpora i jačanja statusa žena slikara, bila je

Dan žena u znaku umetnosti: Upoznajte srpske slikarke 20. veka
Copyright Printscreen/Youtube

Povodom Međunarodnog dana žena i slavljenja ženskog stvaralaštva, Centar za kulturu i obrazovanje Božidarac iz Beograda danas od 20 časova organizuje onlajn predavanje „Upoznajte srpske slikarke 20. veka“ autorke Natalije Bogdanović.

Kako se navodi u programu tribine, početak 20. veka predstavlja prelomnu tačku u srpskoj umetnosti, naročito u slikarstvu, i do sredine tog veka na srpskoj slikarskoj sceni prisutna je živa borba za modernu sliku koja napušta ustaljene kanone i oslobađa se akademizma.

Generacije slikara i slikarki stvarali su tokom 20. veka, koji je bio ispresecan ratovima i revolucijama, a iako su pripadali različitim pokretima i pravcima, svi su težili da reše pitanje srpske moderne slike.

Printscreen/ Galerija Milene Popovic Barili

Posebno važnu grupu u okviru srpske umetnosti 20. veka predstavljaju žene, ali su mnoga dela slikarki iz te prve polovine XX veka mahom izgubljena. Mnoge od njih izgubile su živote tokom Prvog svetskog rata, a svakako nezaobilazna figura tog perioda, simbol otpora i jačanja statusa žena slikara, bila je Nadežda Petrović. Osim o njoj, na predavanju će biti reči i o Beti Vukanović, pioniru srpskog plenerizma, čiji su život i delo u velikoj meri uticali na dalji razvoj srpske moderne.

RINA

Govoriće se i o drugim slikarkama čija su imena upisana zlatnim slovima u istoriji umetnosti na ovim prostorima, poput Milene Pavlović Barili ili Olje Ivanjicki. Ima i mnogo onih koje su nepravedno skrajnute ili potpuno zaboravljene, kao što su Anđelija Lazarević ili Zora Petrović, čija će dela i život predavanje pokušati da rasvetli i otrgne od zaborava.

Pročitajte još

Predavač Natalija Bogdanović je mlada istoričarka umetnosti, diplomirala je 2020. godine na Filozofskom fakultetu u Beogradu, gde je trenutno na master studijama iz oblasti arhitekture Antike. Tokom studija učestvovala je u nekoliko projekata na katedri za Heritologiju, od kojih je jedan proglašen za pobednički i sada čeka realizaciju u vidu izložbe u muzeju u Šapcu.

Podršku projektu je pružila Opština Vračar, a prijava za slušanje predavanja se može ostvariti preko linka https://forms.gle/vxgmnVQS3qZgVAJH6.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike