Čuveni Verdijev bariton: Željko Lučić otvara novu sezonu u Madlenianumu

11.07.2021

14:01 >> 14:00

0

Autor: Dejan Ćirić

Umetnik je poslednji put nastupio u Beogradu 2018. godine, a nedavno je u jednom od retkih intervjua najavio da razmišlja o povlačenju sa operske scene

Čuveni Verdijev bariton: Željko Lučić otvara novu sezonu u Madlenianumu
Copyright Željko Lučić/Profimedia

Dugo očekivani, zbog pandemije odlagan koncert Željka Lučića i prijatelja održaće se na početku 24. sezone Opere i teatra Madlenianum, 5. oktobra u 19.30 na Velikoj sceni.

Nastup našeg proslavljenog baritona, koga nazivaju „veridijanskim“, jer su ga upravo uloge u Verdijevim operama proslavile, biće održan pod dirigentskom palicom Dejana Savića i uz podršku orkestra Opere i teatra Madlenianum. Željkovi prijatelji koji će mu se ovog puta kao gosti pridružiti na našoj sceni su Dragana Radaković, jednako uspešan sopran, koja je internacionalna zvezda i Sanja Anastasia, mecosopran koju smo retko imali prilike da čujemo na našim scenama.

Promo/Madlenianum

Naš proslavljeni bariton, Željko Lučić, već godinama gradi veoma uspešnu karijeru u inostranstvu stičući pozitivne kritike i slavu igrajući repertoar svetskih operskih kuća, poput Metropoliten Opere, Royal Opera House-a, Opere San Francisko, Pariske opere, Skale i Bečke opere. Za svoju ulogu u operi „Moć sudbine“ sa Operom San Franciska, Financial Times je napisao: “Sa ovim Don Karlosom, Željko Lučić je zavredeo zvanje jednog od najistaknutijih Verdijevih baritona.”

Željko Lučić/Profimedia

Lučić je poslednji put nastupio u Beogradu 2018. godine, a nedavno je u jednom od retkih intervjua najavio da razmišlja o povlačenju sa operske scene. Svim ljubiteljima našeg proslavljenog baritona je znana njegova bajkovita priča gde ga je još kao tinejdžera u rodnom Zrenjaninu primetio dirigent mešovitog hora „Josif Marinković” Slobodan Bursać i ohrabrio ga da postane solista. Pevanje je prvo učio kod Doroteje Spasić u Beogradu, da bi se posle par godina pridružio operskom studiju naše operske dive Biserke Cvejić, koja ga je verno pratila po svetu i do poslednjeg dana svog života podržavala.

Željko Lučić/Profimedia

Prelomni trenutak u njegovoj karijeri je prva nagrada na Međunarodnom takmičenju Francisco Vinas u Barseloni. Svoju profesionalnu karijeju Željko je započeo u Srpskom narodnom pozorištu, gde je pevao od 1993. do 1998. godine, kada odlazi za inostranstvo, u Frankfurtsku operu, gde je ostao punih deset godina i pored širokog operskog repertoara koji je tamo pevao najviše je ostao upamćen kao veridijanski bariton. Pored Frankfurtske opere Lučić je nastupao u svim vodećim operskim kućama, a svoj debi u Metropoliten operi imao je 2006. godine kao Barnaba u Ponkijelijevoj „Đokondi“, sa Violetom Urmani kao Đokondom, i pod dirigentskom palicom Bertranda de Bilija.

Željko Lučić Promo/Madlenianum

Nakon toga nastupao je u Metropolitenu i u ulozi Žermona, grofa Lune, kao i u naslovnim ulogama u „Magbetu“ i „Rigoletu“. Nastupao je sa operskim zvezdama poput Ane Netrepko, Marije Guljegine, Zorana Todorovića…

Pročitajte još

Željko Lučić je poznat i kao koncertni izvođač. Pored velikog koncerta koji je imao 2018. sa orkestrom RTS-a pod dirigentskom palicom maestra Bojana Suđića, nastupio je u Sarajevu 2013. godine.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike