Bogat program "Ravno selo" festivala: Najbolji filmovi iz Mađarske, Turske, Rusije i Srbije

27.06.2021

07:50

0

Manifestacija će svečano biti otvorena 1. jula, koncertom filmske muzike na kom će glumce i pevače pratiti Novosadska filharmonija

Bogat program "Ravno selo" festivala: Najbolji filmovi iz Mađarske, Turske, Rusije i Srbije
Copyright Promo / Ravno selo film festival

Ravno Selo Međunarodni festival debitantskog filma održaće se ove godine od 1. do 4. jula. Manifestacija je orijentisana ka mladima i predstavlja debitantski festival za reditelje prvog ili drugog filma.

Tradicionalno “Ravno Selo Film Festival” će imati glavni program, kao i studentski, dok ove godine prvi put donosi i treću selekciju pod nazivom “Kratkih 100 minuta” u okviru koje će biti prikazani dokumentarni filmovi koji su privukli veliku pažnju kritike i javnosti u prethodnom periodu, po izboru selektora programa Igora Toholja.

Promo / Ravno selo

Gost selektor glavnog programa ovogodišnjeg izdanja Dragan Jeličić, ovim povodom je kazao:

– Ravno Selo u svom četvrtom izdanju prvi put traje 4 dana, prvi put ima 6 filmova u konkurenciji i prvi put se ozbiljnije širi put kinematografija čiji su narodi ostvarili značajan kulturni uticaj na prostoru Vojvodine, ali i čitave Srbije. Najbolji mađarski film godine, svetska premijera češke komedije sa našim eminentnim glumcem, ruski blokbaster sa našom mladom glumicom, turski triler holivudskog ugođaja i dva najuspešnija srpska filma godine, garancija su da će publika ali i gosti festivala imati u čemu da uživaju prva četiri julska dana, pod vedrim nebom.

Promo / Ravno selo film festival

U glavnom takmičarskom programu selektovani su filmovi “Superdeep” reditelja Arsenija Suhina (Rusija), “Lihvar”, Nemanje Ćeranića (Srbija), “Smotaj i pali” Adama Hobzika (Češka), “Pripreme za zajednički život na neodređeno vreme rediteljke”, Lili Horvat (Mađarska), kao i “Potencijalni kandidat” Erdžana Kesala (Turska, Srbija) i “Jedini izlaz” Darka Nikolića (Srbija).

Selekciju kratkih dokumentarnih filmova otvara jedan od najuspešnijih dokumentarnih filmova nastalih na ovim prostorima u postjugoslovenskom periodu “A sad se spušta veče” rediteljke Maje Novaković.

Printscreen / Youtube

Festival dodeljuje ukupno pet nagrada u pet kategorija o kojima odlučuje tročlani žiri u sastavu Vuk Ršumović, Staša Koprivica i Svetozar Cvetković, kao predsednik žirija. Nagrade su Zlatni klip za najboljeg reditelja debitanta (uz novčanu nagradu u iznosu od 1.500 EUR), Zlatni klip za najbolji film po izboru publike (i nagrada u iznosu od 500 EUR), Zlatni klip za najbolji dokumentarni film (o kojem će odlučiti jednočlani žiri – profesor Akademije umetnosti, reditelj i producent Dejan Petrović u iznosu od 500 EUR), zatim Plaketa Prvi metar za najbolji omladinski film (u iznosu od 500EUR), kao i specijalno priznanje za đački film snimljen u Ravnom Selu.

Pročitajte još

I ove godine domaćin festivala je Akademija umetnosti Novi Sad, a njihovi gosti su kolege sa Fakulteta dramskih umetnosti “Sveti Kiril i Metodij” iz Skoplja. Tokom festivala će biti prikazani filmovi studenata ove dve akademije u takmičarskom programu za najbolji kratkometražni omladinski film.

Promo / Ravno selo film festival

Tradicionalno će se održati i propratni program Filmić – novosadska smotra mladalačkog filma koji vodi glumica Lora Đurović uz podršku reditelja Gorana Nikolića.

Čertvrti po redu “Ravno Selo Film Festival” svečano će biti otvoren 1. jula, koncertom filmske muzike na kom će glumce i pevače pratiti Novosadska filharmonija kojom će dirigovati Mikica Jevtić u direktnom prenosu na kanalu Radio Televizije Vojvodine.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike