Atraktivne martovske premijere u pozorištima širom Srbije

03.03.2021

10:32 >> 13:54

0

Autor: Dejan Ćirić

Teatri u Novom Sadu, Somboru, Nišu, Užicu, Gračanici, Kikindi i Subotici uveliko spremaju nove predstave

Atraktivne martovske premijere u pozorištima širom Srbije
Copyright Profimedia

Mnoga pozorišta u Srbiji, kao i u prestonici, uveliko spremaju nove predstave. Tako će teatri u Novom Sadu, Somboru, Nišu, Užicu, Gračanici, Kikindi i Subotici imati svoje premijere tokom ovog meseca.

Na samom kraju prethodnog meseca, tačnije u subotu, 27. februara, izvedena je već najavljena romantična komedija „I to se zove ljubav“ Mari Šizgal, u režiji Ksenije Krnajski, u Narodnom pozorištu Užice, koje je nedavno predstavilo i komad “Boli kolo” posle više odlaganja. Oba dela će imati svoje prve reprize upravo tokom marta za užičku publiku. Rediteljka Krnajski je i prevela komediju „I to se zove ljubav“ sa engleskog i uradila izbor muzike za komad autora poznatog po scenariju za čuveni film “Tutsi” s Dastinom Hofmanom i Džesikom Lang. U predstavi igraju Vahidin Prelić, Dejan Maksimović i Tanja Jovanović.

Pozorište mladih u Novom Sadu takođe je proteklog vikenda imalo premijeru edukativnog scenskog dela “Putovanje sa Svetim Savom” namenjenu mlađoj publici. Autorka je Olgica Nestorović, dok režiju potpisuje njen suprug Mihajlo Nestorović, inače upravnik ovog teatra. U Pozorištu mladih je krajem prošlog meseca izvedena i odlagana premijera komada “Smrt gospodina Goluže” prema čuvenoj pripovetki Branimira Šćepanovića, u režiji Patrika Lazića, gde naslovnu ulogu igra Saša Torlaković, prvak Narodnog pozorišta Sombor.

U Somboru je za 5. mart zakazana premijera antologijskog komada “Tramvaj zvani želja” Tenesija Vilijamsa u režiji Juga Ðorđevića. Glavnu ulogu u predstavi tumači prvakinja NP Sombor, nagrađivana glumica Ivana V. Jovanović, koja inače igra u svim najznačajnijim produkcijama ovog teatra.

Profimedia

Dosta se očekuje od ambiciozne predstave “Deobe” prema romanu Dobrice Ćosića, u dramatizaciji upravnika NP Niš Spasoja Ž. Milovanovića, u režiji upravnika BDP-a Juga Radivojevića, koja se realizuje u koprodukciji tri pozorišta: SNP u Novom Sadu, NP Priština sa sedištem u Gračanici i NP Niš. Premijerno izvođenje planira se 11. marta u Narodnom pozorišu u Nišu, gde će 12. marta biti prva repriza. Novosadska premijera biće izvedena u utorak, 16. marta, u SNP-u na sceni „Pera Dobrinović“, dok se odložena premijera u Gračanici očekuje u narednim mesecima. U predstavi igraju glumci sva tri pozorišta: Nebojša Savić, Sonja Damjanović, Miloš Cvetković, Nebojša Ðorđević, Milan Kovačević, Grigorije Jakišić, Igor Damnjanović, Strahinja Bojović, Dejan Cicmilović, Valentin Vencel i Bojana Milanović.

Dramska predstava „Deobe“ na taj način objedinjuje pozorišni i geografski prostor sva tri teatra.

– Za predstavu smo odabrali ono što je najvažnije za savremenu dramu, a to je antička tragedija koju nosi priča o odnosu oca i sina. Kakav je to poriv da otac želi da ubije sina, odnosno zašto sin želi da naudi ocu? Ta iskonska, najdublja emotivna linija u porodičnom odnosu najvažnija je u predstavi – rekao je reditelj Jug Radivojević, koji potpisuje i scenografiju projekta.

Priča o Srbiji i Srbima, o razdvojenosti, o najrođenijima na suprotnim stranama, pretočena je u roman “Deobe” za koju je Ćosić 1961. godine dobio drugu NIN-ovu nagradu, a ove godine obeležava se 100 godina od njegovog rođenja.

U Nišu se spremaju još dve predstave – delo “Gde smo ono stali” prema tekstu Marjana Todorovića, u režiji Nenada Todorovića, biće izvedeno 16. i 19. marta kao dve premijere, i komedija “Heroj nacije” Ivana M. Lalića, po rasporedu je 30. marta, u režiji dramaturga i upravnika NP Niš Spasoja Ž. Milovanovića. Taj komad Lalića, pod istim naslovom je igran ranije u NP Zrenjanin, u režiji Dušana Petrovića, dok je Gorčin Stojanović isti tekst režirao pre više od dve decenije u beogradskom Zvezdara teatru pod nazivom “Moj otac u borbi protiv nitkova iz svemira”. Tada su igrali Danilo Bata Stojković i Milena Dravić.

Profimedia

U Narodnom pozorištu Kikinda uveliko su u toku probe za čuvenu komediju “Laža i paralaža” Jovana Sterije Popovića, u režiji Stevana Bodrože, čija se premijera planira za 20. mart. Između ostalih u ekipi predstave kikindskog ansambla je Marina Vodeničar, poznata po serijama “Vratiće se rode” i “Senke nad Balkanom”, a nedavno je igrala u hvaljenim projektima “Kosti” i “Klan”.

Narodno pozorište Subotica – Drama na srpskom jeziku, priprema čuveno delo Aleksandra Popovića “Kus petlić”, u režiji Milana Neškovića, koji se već oprobao u režiranju dela kultnog pisca “Mrešćenje šarana” u Atelju 212. U novoj postavci igraju glumci iz ansambla NP Subotica Minja Peković, Sanja Moravčić, Igor Greksa, Dimitrije Dinić, Srđan Sekulić i Miloš Stanković. Premijera je planirana za sam kraj marta ili početak aprila. Reditelj Nešković paralelno sprema i poznati komad “Audijencija” Vaclava Havela, čija je premijera zakazana za 20. mart u Akademiji 28 u Beogradu, a uloge tumače Nikola Rakočević i Miodrag Radonjić.

Profimedia

U Drami Srpskog narodnog pozorišta Novog Sada u toku su probe predstave “Osamnaest mačaka i limar Herman Brum” autora Miloša Nikolića, reditelja Ivana Cerovića, koja je bila najavljena za februar, ali se još uvek čeka datum premijere na Kamernoj sceni SNP-a. Radnja predstave smeštena je u Nemačku 1999. godine. Limar Herman Brum poziva u goste filmskog snimatelja Gerharda Kesela da bi ga profesionalno angažovao, prima ga u dvorištu svoje kuće, koje je zatvoreno sa svih strana, i uz pomoć Eve Šulc, počinje zavereničku igru. Tri lika u komadu tumače Nebojša Savić, Ljubiša Milišić i Sanja Mikitišin.

Pročitajte još

Takođe, prva čitaća proba besmrtnog i neprolaznog komada “Višnjik” Antona Čehova, u režiji i adaptaciji Radoslava Milenkovića, održana je 24. februara u Svečanom salonu SNP-a. U predstavi igraju Sanja Ristić Krajnov, Nevena Nerandžić, Sonja Isailović, Ljubiša Milišić, Branislav Jerković, Jugoslav Krajnov, Aljoša Ðidić, Dragomir Pešić, Alisa Lacko, Dušan Vukašinović i Dušan Jakišić. Poslednje delo najvećeg ruskog dramskog pisca biće premijerno izvedeno 7. maja 2021. na Kamernoj sceni.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike