Artan Lili: Kultni bend novog vremena

13.06.2021

18:01 >> 20:03

0

Autor: Dejan Ćirić

Dve najveće regionalne muzičke izdavačke kuće u regionu PGP RTS i Croatia Records su odlučile da zajedničkim snagama publikuju njihove albume ne bi li i a

Artan Lili: Kultni bend novog vremena
Copyright Artan Lili Promo/Ivana Čutura

Prva dva studijska albuma “Artan Lili” (2015) i “New deal” (2016) alternativne pop rok “noise” grupe Artan Lili doživela su reizdanje pod etiketom dve diskografske kuće PGP RTS i Croatia Records.

Bojan Slačala (bas i vokal), Romana Slačala (vokal i daire), Marko Ajković (bubanj) i Ivan Skopulovič (gitara) čine beogradski kvartet “Artan Lili”, nastao 2013. godine, a koji je jedan od najtraženijih bendova na mnogim solo koncertima, festivalima i manifestacijama.

– Meni je danas puno srce, pod snažnim emocijama sam zbog toliko divnih reči ohrabrenja i podrške, što nam je jako potrebno. Mi smo uveliko u fazi snimanja trećeg albuma i tek ćete da vidite šta vam spremamo – izjavila je Romana Slačala, glavni vokal benda, na promociji reizdanja albuma.

Dve najveće regionalne muzičke izdavačke kuće u regionu PGP RTS i Croatia Records su odlučile da zajedničkim snagama publikuju njihove albume ne bi li i auditorijum u regionu više obratio pažnju na ovaj bend. Albumi su uveliko dostupni na kompakt diskovima u regionu još od marta 2020. kao raskošan “paket”, sa dva diska na kojima su ukupno 23 pesme.

– Čini mi se da nam je ovo treći ili možda četvrti pokušaj da napravimo promociju za ova izdanja i drago mi je da smo to konačno i dočekali – izjavio je lider, pevač i autor svih pesama Bojan Slačala i zahvalio svim saradnicima na snimanju tih albuma.

– Doktrina rada u bendu Artan Lili je ta da se radi kako se može u određenim trenucima. U tim okolnostima neko delo mora da izađe, da se stvori, i odgovornost je time jača. Na kraju, izgleda da je rezultat sasvim zadovoljavajući i dobar, bar sudeći po ovim izdanjima – naveo je Slačala i najavio da završavaju snimanje novih pesama za treći album.

Artan Lili je kreirao neobičnu kampanju krajem 2019. godine kada su u paketu snimili pet spotova za najnovije pesme koje će se naći na sledećem studijskom materijalu. Onda su u roku od pet dana emitovali tih pet pesama na radiju i drugim audio formatima – digitalnim servisima, da bi ubrzo objavili i svih pet spotova za pet dana.

– Iako sam rekao sebi da nikada više neću ponoviti taj haos koji smo imali sa singlovima i spotovima, uradio sam još luđu stvar sada, sa novih pet pesama. Tako da nas čeka, mogu slobodno reći, maestralna ludorija za ranu jesen, jedno zdravo, intrigantno iznenađenje – najavljuje Bojan.

Urednik Radija Beograd 202 Nenad Kuzmić pohvalno se izrazio o bendu za koji smatra da još nije uradio najbolje što može, te da ga tek čeka veći uspeh, a da je ovog puta odlična uzlazna putanja. Takođe je istakao da, iako se vode kao alternativni bend, što znači da se obraćaju manjem krugu fanova, oni su se uveliko izdigli iz te priče, jer su redovni na top listama hitova na radio stanicama.

– Jedni su od retkih koji su uspeli nešto gotovo nemoguće, a to je da spoje dve kuće kakve su PGP RTS i Croatia Records, da im objave albume, a čeka ih i treći. Tako nešto nije pošlo za rukom mnogim bendovima koji nazivaju sebe velikim i uspešnim – naglasio je Kuzmić.

Na kraju je otkrio da je imao zadovoljstvo da čuje i preostalu polovinu najnovijeg albuma u pripremi i ocenio da su tih pet pesama jednako dobre kao već poznate numere.

Istaknuti rok kritičar, pisac i publicista Aleksandar Žikić, takođe veliki ljubitelj ove grupe, smatra da su danas glavne klasne vrednosti u savremenoj pop muzici melodija i tekst. Za melodiju kaže da bi trebalo da se trudimo da je zapamtimo, da nam ostane u ušima, i da poželimo da je ponovo čujemo, što je uvek slučaj sa pesmama Artan Lilija. Isto važi i za njihove tekstove, koji nose snažnu socijalnu poruku, osvešćeni su, što su i dokazali kao prvi laureati prestižne regionalne nagrade “Milan Mladenović” za njihovu pesmu “D.E.P.R.A.”, koju im je dodelila Zadužbina Milana Mladenovića 2019. godine.

Žikić je rekao da oni danas unapređuju scenu i da su kao bend veoma važni, a da im je talenat prepoznat na vreme da bi im se pružila adekvatna podrška.

– Njihov talenat ih čini neodoljivim i uvek ih je vredno iznova čuti. Želim da im treći album dostigne astronomske tiraže, kao i ova dva koja su doživela reizdanje kao sjajan potez dve diskografske kuće – zaključio je Žikić.

Natalija Cajić ispred PGP RTS-a je pohvalila grupu rekavši da se o njoj uveliko priča po regionu da su autentični, originalni, da je reč o sasvim novom muzičkom pravcu, odnosno da grade novu muzičku scenu i time ostavljaju neizbrisiv trag.

Pročitajte još

Artan Lili je veoma cenjen koncertni sastav, jer je u Beogradu pre pandemije imao redovno rasprodate nastupe po klubovima Subbeerni centar, Fest, Elektropionir, a uvek su prisutni na festivalima Beer Garden, Beer fest i Exit.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike