Andrija Kuzmanović za 24sedam uoči premijere u Budvi: "Zelena čoja Montenegra" je intimno i drugarsko delo

10.08.2021

16:30 >> 20:22

0

Pročitao sam sve od Moma Kapora, jako mi je drago i osećam veliku odgovornost prema ovom romanu, prema tom čoveku. Nikad me nije umorio, zato ga najrađe či

Andrija Kuzmanović za 24sedam uoči premijere u Budvi: "Zelena čoja Montenegra" je intimno i drugarsko delo
Copyright Andrija Kuzmanović / Promo / Miša Obradović

Centralni događaj ovogodišnjeg XXXV festivala “Grad teatar” u Budvi je večerašnje premijerno izvođenje predstave “Zelena čoja Montenegra”, po istoimenom romanu Moma Kapora u saradnji sa Zukom Džumhurom, a u režiji Nikite Milivojevića.

Glumac Andrija Kuzmanović igra lik Osman-paše Sarhoša, a za naš portal ističe da je predstava preživela mnoge tranzicije, kako glumačke tako i dramaturške.

– Mnogi glumci koji su bili planirani da igraju od starta nisu zbog zdravstvenih razloga mogli da završe sa nama predstavu. Onda smo stajali, pa ponovo kretali sa procesom i tako par puta, ali smo na kraju uspeli da zaokružimo celinu. Nije bilo lako, ali kao i svaki pravi proces preživeli smo i nastavili dalje. Osećam da smo napravili jednu pravu stvar što je za pozorište danas najbitnije, bili smo do kraja koncentrisani i zaokružili jedno intimno i drugarsko delo, tačnije roman Zuke Džumhura i Mome Kapora. Tako da očekujem premijeru sa puno želje da izađemo na scenu i zaokružimo jedan dug put – istakao je Kuzmanović.

Andrija Kuzmanović / Promo / Miša Obradović

Glumac kaže da mu je čast što je deo ovog projekta.

– Pročitao sam sve od Moma Kapora, jako mi je drago i osećam veliku odgovornost prema ovom romanu, prema tom čoveku. Nikad me nije umorio, zato ga najrađe čitam. Mnoge starije kolege su mi kazale da bi oni želeli da igraju baš taj lik. Jako sam ponosan na celu ekipu. Pozorište je iznad nas, iznad bilo kakvih ličnih odnosa-mi smo tu zbog publike, mi smo tu zbog umetnosti, mi smo tu zbog ljubavi – kaže Kuzmanović.

Andrija Kuzmanović, 24sedam/ Katarina Mihajlović

O “Zelenoj čoji Montenegra” Stevan Koprivica je u programu zapisao:

– Ovaj roman je posveta drugovanju pisca, karikaturiste i boema Zuka Džumhura i Mome Kapora, a glavna tema je istorijska, pomalo bizarna storija o prijateljstvu ratnih neprijatelja, crnogorskog kralja, tada knjaza, Nikole Petrovića i turskog visokog oficira, Osman-paše zvanog Sarhoš (pijani). Pozorišno viđenje “Zelene čoje Montenegra” pripada istorijskoj melodrami, u kojoj je ono što se moglo dogoditi važnije od onoga što se zaista dogodilo, u kojoj su emocije važnije od faktografije, čovek od politike i rata. Ovo je priča, deficitarna u našim vremenima, o pomirenjima i kako bi to Džumhur rekao, ljudovanjima.

Pročitajte još

JU “Grad teatar” predstavu radi u koprodukciji sa Gradskim pozorištem iz Podgorice i Beogradskim dramskim pozorištem iz Beograda, a premijera je zakazana za večeras u amfiteatru manastira Sv. Trojice u Stanjevićima, u 21 sat.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike