Priča o bendu koji nam je servirao buđav lebac začinjen ljubavlju: S.A.R.S. ponovo svira u Beogradu

01.12.2021

13:05

0

Autor: Dejan Ćirić

Na koncertu u Kombank dvorani premijerno će biti izvedena najnovija numera "Hej kafano"

Priča o bendu koji nam je servirao buđav lebac začinjen ljubavlju: S.A.R.S. ponovo svira u Beogradu
S.A.R.S. 2019-02 BW (foto Jan Kocjan) - Copyright Promo / Jan Kocjan

Pres konferencija povodom koncerta grupe S.A.R.S. u beogradskoj Kombank Dvorani održana je u Klubu Lisabon, na kojoj je koncert koji će sedmočlana ekipa imati posle šest godina i čuvenog nastupa u Hali sportova, najavio je frontmen i vokal benda Žarko Kovačević uz podršku Nebojše Pavlovića (truba) i Milana Jejina (bubanj).

Govoreći o ovako velikom događaju za bend, kada smo iz doba normalnog prešli u neku "novu normalnost" lider benda je istakao da će ovaj nastup ostati isti uprkos pandemiji koja je napravila zastoj u muzičkoj industriji.

- Neće biti razlike u nastupu, kao i uvek daćemo sve od sebe da napravimo noć za pamćenje. Ostaje da se i publika prepusti, pa da svi uživamo bez ikakvog opterećenja - rekao je Kovačević.

S.A.R.S. Promo/Kombank dvorana
 

Nebojša Pavlović i Milan Jejina poručili su da je bend aktivno radio sve vreme i otkrili da će na koncertu u Kombank dvorani biti premijerno izvedena najnovija numera "Hej kafano".

- Pesma je u rege fazonu, a tematika je u rasponu između satire i humora i ne odskače od onoga što smo do sada radili - ističu članovi benda.

Podsetimo, uvek energična ekipa na bini, u sastavu vokal, prateći vokal, gitara, bas gitara, harmonika/klavijatura, truba i bubanj i ovoga puta prirediće svojim fanovima koncert pun dobrih vibracija. Beogradska publika je imala prilike da ih sluša letos na Beer Festu, ali ovog puta biće u potpunosti posvećeni svojoj publici u kultnom prostoru nekadašnje Dvorane Doma sindikata.

S.A.R.S. Promo/Kombank dvorana
 

Grupa S.A.R.S. (Sveže Amputirana Ruka Satriania), nastala je 2006. godine u Beogradu i oformili su je Dragan Kovačević Žabac i Aleksandar Luković Lukac. Prvu postavu benda, pored njih, činili su njihovi drugovi sa kojima nastaju ideje za prve pesme benda. Vrtoglavu popularnost, tada mladom i relativno anonimnom bendu, donosi pesma „Buđav lebac“ koju su objavili krajem 2007. godine.

Pesma postaje kulturološki fenomen i internet senzacija sa višemilionskim pregledima na Jutjubu i već krajem 2008. godine, bend dobija ponudu da album prvenac objavi za najveću srpsku izdavačku kuću PGP RTS.

Ubrzo počinju da snimaju pesme u legendarnom „Studiju 5“ i u martu 2009. godine objavljuju svoj prvi album jednostavnog naziva „S.A.R.S.“ Album nailazi na fantastičnu reakciju publike i sledi uspešna koncertna turneja širom ex Yu prostora, nakon koje postaje jasno da grupi predstoji ozbiljna muzička karijera.

S.A.R.S. Promo/Kombank dvorana
 

Na samom početku 2011. godine bend objavljuje svoj drugi album pod nazivom „Perspektiva“ kao free download izdanje u saradnji sa MTV-jem koji je u veoma kratkom roku preuzet više od 80.000 puta. Album je bio nominovan za MTV Awards Best Adria Act. Naslovnu numeru bend izostavlja sa albuma, a studijsku verziju pesme „Perspektiva“ objavljuju zajedno sa spotom u januaru 2012. godine. Pesma postaje apsolutni hit i ruši sve rekorde gledanosti, te je do danas uspela da sakupi preko 39 miliona pogleda na Jutjubu.

Svoj treći studijski album „Kuća časti“ bend objavljuje u martu 2013. godine i na njemu se našla i pesma „Lutka“ koja ubrzo postaje najpopularnija pesma grupe S.A.R.S. i trenutno broji preko 66 miliona pogleda, a ujedno postaje i najčešće birana pesma na venčanjima za prvi ples mladenaca, u celom regionu.

Promo / Jan Kocjan
 

Pored velikog broja koncerata bend uspeva da održi tempo čestih objava novih izdanja, pa tako u naredne tri godine S.A.R.S. objavljuje čak četiri nova izdanja Ikone pop kulture (2014), Proleće (2015), Mir i ljubav - Live (2015) i Poslednji album (2016).

Pored toga, 2016. godine objavljuju i svoje prvo vinil izdanje, odnosno kompilaciju pod nazivom „10“ povodom prvih deset godina postojanja. Nakon kratke izdavačke pauze, bend se okreće izdavanju singlova i tokom 2018. godine objavljuje tri nove pesme - „Živim na Balkanu“, „Ljubav umire“ i „Teško je“.

Nakon duže izdavačke pauze, 2019. objavljuju svoj sedmi studijski album pod nazivom „Glava” koji nailazi na odličan prijem publike, a na njemu se našla i numera “Veruj mi”, koja postaje favorit kako publike širom regiona, tako i muzičkih urednika radio-stanica.

S.A.R.S. Promo/Kombank dvorana
 

Početkom jula ove godine, bend je objavio singl “Gluva” koji najavljuje novi album pod nazivom “Pismo” čije se izdanje očekuje uskoro. 

Tokom svoje karijere dobili su brojne nagrade i priznanja, među kojima je najznačajnija MTV Award Best Adria Act 2016. godine.

S.A.R.S. je u periodu od svog nastanka, pa do danas, uspeo da održi preko 700 koncerata širom sveta, što u rasprodatim dvoranama, što na najznačajnijim muzičkim festivalima, i trenutno važi za jedan od najtraženijih autorskih bendova na prostoru Balkana.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike