Vojin Ćetković za 24sedam: U ljubavi pronalazim snagu da opstanem kao dobar čovek (VIDEO)

26.11.2021

19:45

0

"Baš kao što sam imao lični odnos prema filmu, replikama i situacijama, takva su bila i moja osećanja, sasvim lična. Podelio sam ih sa vama veoma iskreno. Sve je na filmu", rekao je glumac

Vojin Ćetković za 24sedam: U ljubavi pronalazim snagu da opstanem kao dobar čovek (VIDEO)
Copyright Promo / Nije loše biti čovek

Vojin Ćetković tumači glavnu ulogu u novom filmu Dušana Kovačevića "Nije loše biti čovek", priči o dobrom čoveku, profesoru klavira Milanu koji pet godina nakon što je njegov kum i veliki prijatelj, nekadašnja pop zvezda Ranko Beli nestao pod nerazjašnjenim okolnostima. 

O tome koliko je u današnjem vremenu teško biti i ostati dobar čovek i koliko je to retko i neophodno, razgovarali smo sa Ćetkovićem koji je istakao da mu je ovo jedna od najličnijih uloga dosad.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

- Veliki je bio izazov da izgovorim rečenice koje sam i sam pisao neznajući za Duškov scenario. Kovačević je pročitao jedan moj intervju koji sam pisao jako lično. Kad sam video scenario prepoznao sam te rečenice, skoro iste koja sam ja izgovarao. Bilo je teško u tom smislu što sam ovu priču i ovaj scenario shvatio jako lično, ne mogu da kažem privatno, jer nije privatan ni scenario ni film, nego baš lično - kaže glumac i dodaje:

- To sam podelio sa Duškom odmah i moram vam priznati, sada sam prvi put gledao film posle dve godine i malopre kada me je pitao kako mi se dopao - imao sam isti osećaj kao kada sam prvi put pročitao scenario. Mogu da vam kažem, ništa nismo slagali, ništa nismo izmislili, nego je onako kako je bilo napisano. Onako kako sam prvi put osetio. Sve one replike i sve ovo što sam igrao - to je sada na filmu.

Ćetković kaže da u salu nije ušao sa očekivanjima, već samo da pogleda film. I to je i uradio... 

- Baš kao što sam imao lični odnos prema filmu, replikama i situacijama, takva su bila i osećanja, sasvim lična. Podelio sam ih sa vama veoma iskreno. Još uvek sam blago zbunjen ovim mojim rezultatom. Na pola filma nisam gledao ni sebe, ni moguće greške, nego sam gledao taj film i uživao do kraja. Samo sam se plašio da ne bude prelično, da bude pedagoško, da izraz ne bude previše jak. Uz Duškovu pomoć sam pokušavao što više da se spustim...

Film "Nije loše biti čovek"/Promo
 

Seća se, kaže, kada je pitao Kovačevića koji je ovo žanr, jer je njemu ličio na bajku u najlepšem mogućem smislu, on mu je odgovorio: "Ovo ti je - može biti, a ne mora da znači".

- To je izraz iz mog kraja, tako da sam ga jako dobro razumeo.

U filmu posebno mesto ima pas Žuća. Ćetkovićev lik Milan odlučuje da razreši misteriju i konačno sazna šta se dogodilo sa kumom Belim, a ne nalazeći podršku i razumevanje porodice i okoline, razvija prijateljski odnos sa psom lutalicom.   

- Što se tiče pasa, to je bio najlakši mogući deo i veliko zadovoljstvo. Nakon divnog iskustva sa snimanja, i sam sam poželeo da privatno imam psa. I sada ga imam. Pričam sa njim i vezan je za mene mnogo. Mnogo lakše je bilo raditi, nego što je to možda bilo sa mojim prijateljima. Šalim se naravno - kaže glumac i iskreno ističe: 

Promo / Nije loše biti čovek
 

- Znate, teško je sada sklopiti glumce moje generacije, svi su negde drugde osim ovde. Tako da, kada god vidim nekoga ko je moj vršnjak, to izazove posebnu emociju kod mene. I zato mi je drago da cela moja generacija nosi ovaj film.

Govoreći o suptilnoj kritici i ukazivanju na problem svakog scenarija Dušana Kovačevića, Vojin je ocenio da svaki dobar film mora da ima veze, na neki način, sa sadašnjim vremenom.

- Mi nismo tu da kritikujemo, da dajemo neki sud, mi smo tu da tretiramo određeni problem. To postoji u ovom filmu i postoji na najlepši mogući način, na koji umetnost treba da posmatra problem. Ali, nije tako jednostavno i nije prst u oko. 

Na naše pitanje koliko je teško danas biti i ostati dobar čovek, Četković kaže: 

24sedam/Katarina Mihajlović
 

- Teško vam je pitanje, teško mi je da odgovorim. Sve što sam stariji, sve više mislim da se dobri ljudi rađaju i da jednostavno moraju da budu dobri jer su takvi. Takav je i ovaj moj lik. On nije radio na tome da bude dobar čovek jer je on jednostavno dobar. I kao što ste mogli da prepoznate u filmu, ovaj čovek je pun ljubavi i razumevanja i za životinje, i za ljude, svoje bližnje... Međutim, život i situacije dovele su dotle da on posegne i izvuče svoj kaiš i pokuša da se ubije. I naravno ljubav jednog psa ga u tom trenutku spasi. Mislim da sama dobrota postoji u samom čoveku. Sve je moglo da ga odvede u drugom pravcu, ali ovaj čovek se nije dao i ostao je dobar. 

Upitali smo i kako lično pronalazi snagu da ostane i opstane kao dobar, Vojin odgovara: "U ljubavi apsolutno".

- I što sam stariji nekako se svode stvari na te najosnovnije i najvažnije. To su svakako ljubav prema porodici, prema poslu i ljubav prema svojim hobijima i prirodi. Na kraju se sve svodi na to.To je suština.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike