Nenad Jezdić o novom glumačkom izazovu: Ovo će biti posebna stvar u mojoj karijeri

08.10.2021

16:30

0

"Mnogo očekujem i veoma mi je važan taj tekst. Izuzetno je značajno raditi ga i zaista je dragoceno što smo se oko njega sastali Egon Savin i ja", kaže glumac

Nenad Jezdić o novom glumačkom izazovu: Ovo će biti posebna stvar u mojoj karijeri
fedis_07102021_0012 - Copyright ATAImages / Milan Maričić

Na ovogodišnjem Fedisu, koji je sinoć završen dodelom nagrada, Zlatna antena "Ljubiša Samardžić" pripala je Nenadu Jezdiću za najbolje glavne muške uloge u filmu "Vikend sa ćaletom" (Kašika) i seriji "Kamiondžije d.o.o." (Baja).

Primajući nagradu Jezdić je rekao:

- Uz rizik da budem patetičan, najiskrenije je da se prisetimo onih koji više nisu sa nama. Treba da se setimo čoveka koji je udahnuo život u ove likove - Gordana Mihića. Sa radošću i setom treba da se setimo jer će njegov rad biti inspiracija budućim generacijama. Oba ova projekta nastala su iz spremnosti da se žrtvujemo jedni za druge, da uradimo nešto dobro i lepo i zahvaljujem se na ovoj prilici da ovde nešto kažem, jer je ovo pravi epilog tog rada i truda.

Nenad Jezdić ATA Images/Milan Maričić
Nenad Jezdić

Prema glumčevim rečima, kada dobiješ priznanje, "u poziciji si da, ne daj bože, počneš sam sebi da laskaš i da se uznosiš."

- Nagrada mi je s jedne strane radost, a s druge povod da se što više vežem za zemlju, da stanem, da se usidrim, da kažem da je to faza i prolazna tačka, da uvek mora da se ide dalje. Ovaj posao je stalan rad na sebi, stalno razigravanje mašte, posmatranje, traženje inspiracije i svog emocionalnog sveta... To je glumački život zapravo. Zato me još posla čeka - objašnjava Jezdić.

Ističe da je imao sreće da i u "Vikendu sa ćaletom" i "Kamiondžijama" dobije priliku koju do sada nije imao.

Foto: 24sedam/Goran Sivački
Nenad Jezdić

- Priliku da jedan svoj emotivni svet, ono dominantno i emotivno u sebi mogu da podelim sa publikom i da kroz te karaktere to proživim, kroz nežnog ali robusnog kamiondžiju i jednog nepredvidljivog i komplikovanog oca. Eto, posrećilo mi se. Ovaj naš posao postaje celovit kada se zaista dese neke srećne okolnosti. Često smo prinuđeni da živimo živote koje nam nametnu ljudi i javno mnjenje i obično mi glumci živimo sudbinu nekih tipskih junaka, međutim meni se kroz ove dve uloge proširio taj dijapazon uloge u pravcu emotivnog i duševnog.

Promo/Helena Kominac
Nenad Jezdić u filmu "Vikend sa ćaletom"

Jezdić je otkrio da priprema monodramu "Knjiga o Milutinu" koju bi trebalo premijerno da odigra u novembru u Zvezdaru tetaru ili u nekom drugom pozorištu, zavisi od dogovora.

- Ova monodrama će biti posebna stvar u mojoj karijeri. Mnogo očekujem i veoma mi je važan taj tekst. Izuzetno je značajno raditi ga i zaista je dragoceno što smo se oko njega sastali Egon Savin i ja.  

U istoimenom romanu Danka Popovića je predstavljena istorija Srba od Sarajevskog atentata na princa Ferninada, pa sve do nekoliko godina posle Drugog svetskog rata.
U svojim razmišljanjima glavni junak Milutin, običan seljak iz sela Koštunića, iz Šumadije, otvara niz pitanja koja nam ukazuju na besmisao rata. Njegova razmišljanja nas upućuju na to da su u ratu i pobednici i pobeđeni – gubitnici.

ATAImages / Milan Maričić
Nenad Jezdić

"Knjiga o Milutinu" ispovest je nekadašnjeg ratnika, koju on imaginarnom slušaocu (piscu), kazuje u zatvoru negde posle Drugog svetskog rata, posle iskustva istorije i tragične sudbine sopstvene porodice, Šumadije i srpske države.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike