U čast boginje opere: Statua Marije Kalas biće otkrivena u Atini

08.10.2021

12:45

0

Uprkos svojoj relativno kratkoj karijeri, okončanoj u pedesetim godinama života, važi za jedan od najvećih soprana u istoriji opere

U čast boginje opere: Statua Marije Kalas biće otkrivena u Atini
profimedia-0569733852 - Copyright Profimedia

Statua grčkoj operskoj pevačici Mariji Kalas, rođenoj u SAD, biće otkrivena danas u centru Atine.

Bronzana statua delo je vajara Afrodite Liti.

- Statua sadrži mnoge elemente koji se odnose na život velike pevačice, ali i na istoriju same umetnosti - rekla je Liti za grčki Katimerini.

Statuu će otkriti Grčko društvo Marija Kalas.


Kalas je rođena 2. decembra 1923. godine u Njujorku u porodici grčkih emigranata, a preminula je 16. septembra 1977. godine u Parizu.

Uprkos svojoj relativno kratkoj karijeri, okončanoj u pedesetim godinama života, važi za jedan od najvećih soprana u istoriji opere, piše Tanjug.

Međunarodnu karijeru je počela 1947. i s velikim uspehom pevala na najvećim svetskim operskim scenama. Prvi veliki trijumf je doživela 1949. kada je u Veneciji sa uspehom nastupila u dve veoma različite uloge u operama Vagnera i Belinija.

Profimedia
Marija Kalas

Tokom cele karijere Kalas je često demonstrirala sposobnosti u pevanju raznovrsnih sopranskih arija, od dramskih do koloraturnih. Njen vokalni raspon je bio blizu tri oktave. U La Skali je prvi put nastupala 1951. u operi "Sicilijansko večernje", i ovaj teatar je bio njena glavna scena tokom pedesetih. U Londonu je redovno nastupala od 1952, a tu je i završila opersku karijeru 1965.

Posle toga nastupila je samo u recitalima 1973. i 1974. Sredinom karijere, 1953-1954, Kalas je naglo smršala izgubivši 35 kilograma. Neki kritičari smatraju da je ova promena doprinela opadanju kvaliteta njenog glasa u nekim operskim ulogama, dok drugi smatraju da je joj je glas postao mekši i zavodljiviji.

Profimedia
Marija Kalas

Marija Kalas se ubraja među znamenite reformatore opere, kao što su Rihard Vagner i Arturo Toskanini. Kultura druge polovine XX veka se neminovno povezuje sa njenim imenom. Početkom 50-ih godina, pojavom postmodernizma, opera XIX veka postala je estetski anahronizam. Marija Kalas je vratila opersku umetnost na vrhunski nivo.

Profimedia
Marija Kalas

Najviše je pevala opere belkanta, gde se nije ograničila na virtuozne kolorature u operama Belinija, Rosinija i Donicetija, već je svoj glas pretvorila u glavno izražajno sredstvo. Bila je univerzalni pevač, sa dijapazonom od klasičnih ozbiljnih opera (opera serija) do poznih Verdijevih opera, verističkih opera Pučinija i Vagnerovih drama.

Usponu njene karijere doprinela je pojava gramofonskih ploča sredinom prošlog veka, kao i prijateljstvo sa producentom kompanije EMI Volterom Legeom.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike