Slavni Verdijev bariton Željko Lučić: Posle kataklizme i potpunog mraka vreme je za muzički spektakl

01.10.2021

12:20

0

Autor: Dejan Ćirić

Lučićevi prijatelji, koji će mu se ovog puta kao gosti pridružiti na sceni su Dragana Radaković, uspešan sopran, koja je internacionalna zvezda i Sanja Anastasia, mecosopran, koju smo retko imali prilike da čujemo na našim scenama

Slavni Verdijev bariton Željko Lučić: Posle kataklizme i potpunog mraka vreme je za muzički spektakl
Copyright Željko Lučić/Profimedia

Dugoočekivani koncert Željka Lučića i prijatelja otvoriće 24. sezonu Opere i teatra Madlenianum, 5. oktobra na Velikoj sceni.

Nastup našeg proslavljenog baritona, koga nazivaju „verdijanskim“, jer su ga upravo uloge u Verdijevim operama proslavile, biće održan pod dirigentskom palicom Dejana Savića, uz podršku orkestra Opere i teatra Madlenianum.

Željko Lučić Promo/Madlenianum
 

Lučićevi prijatelji, koji će mu se ovog puta kao gosti pridružiti na sceni su Dragana Radaković, uspešan sopran, koja je internacionalna zvezda i Sanja Anastasia, mecosopran, koju smo retko imali prilike da čujemo na našim scenama.

Željko Lučić već godinama gradi veoma uspešnu karijeru u inostranstvu stičući pozitivne kritike i slavu igrajući repertoar svetski operskih kuća, poput Metropoliten Opere, Royal Opera House-a, Opere San Francisko, Pariske opere, Skale i Bečke opere.

Promo/Madlenianum
 

Za njegovu ulogu u operi „Moć sudbine“ sa Operom San Francisko, Financial Times je napisao: „Sa ovim Don Karlosom, Željko Lučić je zavredeo zvanje jednog od najistaknutijih Verdijevih baritona”.

Lučić je poslednji put nastupio u Beogradu 2018. godine i napominje da će se 5. oktobra prvi put naći na sceni Madlenianuma.

- Dve godine sam pregovarao sa ljudima iz Madlenianuma i eto me na koncertu koji željno iščekujem. Verujem da ćemo publici prirediti prvorazredni muzički događaj - rekao je slavni operski pevač.

Željko Lučić/Profimedia
 

Za njega nema dileme da svi vrhunski umetnici na svetu treba da se vakcinišu kako bi mogli da rade svoj poso.

- Posle 18 meseci apstinencije, potpunog mraka i kataklizme u životu svakog umetnika koji nije mogao da kroči na scenu potreban mi je živi nastup i  razmena energije sa publikom. Predstave nisu odlagane i otkazivane, jednostavno nije ih bilo. Neke moje kolege su ušle i u egzistencijalne probleme i stvarno se nadam da će se umetnički život vratiti u okvire pre pandemije – ističe Lučić.

Željko Lučić/Profimedia
 

Kako kaže, vreme u kome nije nastupao proveo je na najednostavniji način.

- Proveo sam dosta vremena na svojoj sofi ispred televizora. Nisam imao mnogo izbora. Sve je bilo zatvoreno.

Nakon Beograda, Željka očekuju nastupi u Parizu, Njujorku i Frankfurtu.

 - Važno je da podelimo energiju i umetnost sa publikom - zaključio je Lučić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike